Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правила за здравословен начин на живот, които всъщност нямат нищо общо с реалността

16 септември 2023, 17:00 часа

По пътя към красиво тяло и добро здраве трябва да слушате повече желанията си, а не съветите на „хората“.

Не е правилно да слушате, а да ядете правилните храни

Днес всеки човек има собствено мнение за правилното хранене и здравословния начин на живот. И всеки има свои собствени списъци с продукти, както и основни правила, върху които трябва да се съсредоточите, когато съставяте списък за пазаруване в магазина, а след това - менюто. Всичко изглежда лесно, но далеч не всички тези постулати отговарят на реалността.

Гастроентеролози представят най-популярните погрешни схващания сред хората, свързани с диетите и здравословния начин на живот.

Какво е здравословно хранене и защо по-често трябва да избираме здравословни храни?

Яйцата трябва да се ядат по-малко – не са полезни. Основният враг на здравето в яйцата според измислените експерти е холестеролът, но уви, не е точно така. В яйцата има холестерол, но няма вреда за здравето. Факт е, че това е „добър“ холестерол, който съдейства за отслабването, да получите повече енергия и нормализира функционирането на черния дроб и панкреаса.

Наситените мазнини убиват здравето. Най-често те се обвиняват за сърдечни патологии. И отново: мазнините са нужни за нормалното функциониране на тялото. Включително за изграждане на мускулна маса, активиране на мозъка и нормализиране на метаболизма.

Най-добре е да се откажете от захарта веднъж завинаги. Захарта се споменава като основен убиец на красотата и здравето. В същото време обаче малко хора си спомнят, че при липса на глюкоза в кръвта е трудно да бъдеш отличен ученик в училище и лидер на работа. С всички последствия.

Същността на здравословното хранене

Нискокалоричните храни са полезни. Друго погрешно схващане е, че твърде малко калории са също толкова лоши, колкото и твърде много. Ако постоянно ядете само краставици, домати и тиквички, тогава откъде намирате сили да ходите на работа, да правите домакински задължения и просто да излизате навън за разходки? Така че всичко е добро в умерени количества - и протеини, и мазнини, и въглехидрати!

Протеинът е опасен за костите и бъбреците. Нищо подобно! Получаването на протеини от храната е жизненоважна необходимост. Освен това, учени от Австрия са доказали по време на експеримента, че протеинът подобрява здравето на костите и намалява риска от фрактури. Говорейки за бъбреците, ограниченията на протеините са приложими само за хора, които нямат такива. Но дори и в този случай е важно да приемате протеини ежедневно, макар и в по-малки количества.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес