Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помага ли сухият шампоан при мазна коса и как да го използвате?

28 октомври 2024, 14:00 часа

Сухият шампоан се превърна в задължителен продукт за мнозина, но какво всъщност прави той с косата ни? Освежава косата ви, придава обем или помага при оформянето?

 

Защо ви е нужен сух шампоан?

Още: Чиста и здрава коса без шампоан: Ето какво трябва да направите

Когато чуем думата „шампоан“, първото нещо, за което се сещаме е почистването на косата. В случая със сухия шампоан обаче това твърдение не е съвсем вярно. Сухият шампоан, независимо дали е под формата на прах или спрей, абсорбира мазнините и замърсяванията от повърхността на косата, създавайки илюзията за свежест и чистота. Основните му компоненти са сорбенти, като естествени нишестета (ориз, картофи, царевица) и глина, които абсорбират излишната мазнина и мръсотия.

Важно е обаче да запомните, че сухият шампоан не замества редовното миене на косата. Може да се погрижи за тридневното натрупване на мазнина, но ако не сте мили косата си цяла седмица, сухият шампоан няма да свърши работа. Той само временно освежава косата и й придава добре поддържан вид, което е идеално за спешни ситуации.

В крайна сметка: Сухият шампоан не е алтернатива на обикновения шампоан. Не почиства косата ви в традиционния смисъл, но е идеален за моментите, когато имате нужда от бързо освежаване.

 

Още: ТОП хак за отлични резултати след употребата на сух шампоан

Обем и стайлинг

Сухият шампоан е идеалното средство за добавяне на обем и текстура. Помага за „съживяване“ на увиснали кичури, повдигайки ги в корените и придавайки на прическата лека небрежност. Това важи особено за създаването на модерен днес гръндж стил. След използване на сух шампоан косата става по-послушна, което улеснява създаването на различни стилове, например спретнат кок или перфектна конска опашка.

За любителите на сресването назад сухият шампоан също ще се превърне в незаменим помощник: просто го напръскайте в корените и няколко движения на гребена ще осигурят дълготраен обем без излишно увреждане на косата.

В крайна сметка: Сухият шампоан е чудесен начин да създадете желаната прическа. Помага за създаване на обем, текстура и поддържа формата на косата ви по-дълго.

Още: Каква е истината за сухите шампоани?

 

Как да го използвате правилно

Използването на сух шампоан е много лесно, особено ако е под формата на спрей. Важно е да следвате няколко прости правила:

·         Разклатете флакона и напръскайте шампоана върху корените на косата от разстояние около 15 сантиметра.

·         Разпределете продукта равномерно по косата, като леко масажирате кичурите.

·         Изчакайте 5-7 минути, след което срешете старателно косата си и я оформете.

Извод: Нанесете сухия шампоан само върху суха коса и избягвайте повторната употреба през целия ден. Ако трябва да оживите прическата си, просто разрошете косата си с ръце.

 

Митове и реалност

Съществува мит, че сухият шампоан изсушава косата и скалпа. Съвременните формули на този продукт са лишени от този страничен ефект, но е важно да запомните, че при суха и увредена коса е по-добре да не прекалявате със този продукт.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес