Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезен ли е шампоанът за вашата коса?

07 август 2022, 15:45 часа
Реклама

Да си мием косата ежедневно или поне ежеседмично е вече задължителна процедура за поддържане на хигиената. Рядко се замисляме дали това е полезно. В праисторическите времена тази процедура е била почни неизвестна и това всъщност е по-правилно, защото шампоаните, които днес използваме не са най-безвредното нещо от козметиката ни.

История на шампоана

Шампоаните или продуктите за хигиена на косата, датират от 1880 година, когато се е препоръчвало да се ползват веднъж в месеца.

Първият течен шампоан е създаден късно, чак 1927 година. Пазарът за тези стоки през това време се разраства неимоверно.

През 70-те години на миналия век се появяват рекламни кампании, които популяризират този продукт.

5 типа шампоан, от които всяка жена се нуждае

Вреди на шампоана за косата

Дали обаче този продукт е полезен за косата ни?

Да, той я прави чиста, но всъщност е доста вреден. Косата ни съдържа естествени масла и използването на този продукт с химикали всъщност отмива тези естествени масла. Тя губи доброто си състояние и се изтощава.

Все пак без поддръжка косата не може, затова е добре да се намерят алтернативи на шампоана. Такива са ябълковият оцет, содата за хляб или чистата вода, които почистват косата.

Ключът към свежата коса е в честотата на миене. В скалпа има мастни жлези, които отделят масло, когато косата започне да изсъхва. При всяко измиване тя се изсушава, въпреки балсамите, които често се прилагат.

При всекидневно миене жлезите стават свръхпроизводни, защото се принуждават да произвеждат непрекъснато масло, за да овлажнят косъма. Това прави косата още по-мазна.

За да се възвърне естествената работа на мастните жлези са нужни от 2 до 6 седмици. При започнати действия, щадящи жлезите, които намаляват честотата на миене, косата няма да изглежда страхотно, но всъщност тя се възстановява през този период.

Съвети и трикове за помощ през този период има много - честото ресане, за да се разпредели маслото по-равномерно по цялата коса е сред тях. Постепенно косата ще покаже, че може да се мие все по-рядко.

За или против чесновия шампоан

Предимства на отказа от химикали

Алтернативните природни продукти, и дори само водата, дават нов живот на косата. Те не съдържат токсичните химикали, вложени в шампоана, които освен на косата ,оказват зловредно влияние и на природата, защото след отмиване отиват в канализацията и оттам в околната среда.

Отделят се и разходи всеки месец за тях, което не е без значение.

Почистващи продукти на базата на етерични масла или такива, изработени в домашни условия, са по-здравословни и полезни, защото съставът на почистващия продукт ни е добре известен. Можем да се възползваме.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес