Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет странни фактора, които могат да предизвикат наддаване на тегло

23 юни 2024, 18:33 часа
Реклама

Колко често се сблъскваме със ситуация, в която нито диетата, нито упражненията дават очакваните резултати в борбата с наднорменото тегло? Лекарите казват, че причината може да се крие в здравословни проблеми, които обикновено пренебрегваме. От стомашни проблеми до стрес и дори лош сън, нека да разгледаме пет неочевидни фактора, които могат да предизвикат наддаване на тегло.

Най-неочевидните причини за наддаване на тегло

1. Стомашни проблеми

Неправилното функциониране на стомашно-чревния тракт може да причини застой на везните. Липсата на ефективен жлъчен поток, недостатъчната активност на стомашната киселина и дефицитът на панкреатични ензими могат да доведат до лошо разграждане на мазнини и задържане на течности в тялото, което спира процеса на изгаряне на мазнини.

6 причини за рязко напълняване

2. Алкохол

Много хора не знаят, че любовта им към алкохола може да допринесе за наддаване на тегло. Самият алкохол не само е с високо съдържание на калории, но също така може да увеличи апетита и да задържи течности в тялото, което в крайна сметка води до наддаване на тегло.

3. Стрес

Психологическите фактори също играят роля в наддаването на тегло. По време на стрес, хората често се обръщат към бързите въглехидрати и мазнини като начин да се успокоят. Това води до увеличаване на приема на калории, както и до повишено отделяне на хормона кортизол, който от своя страна стимулира складирането на мазнини.

5 причини за внезапно напълняване

4. Хормонални нарушения

Липсата на полови хормони като естрогени и тестостерон може да доведе до наддаване на тегло, тъй като те играят ключова роля в регулирането на метаболизма на мазнините. Хормоналният дисбаланс може да доведе до мастни натрупвания в областта на корема и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

5. Загубен модел на сън

Мелатонинът, хормонът, отговорен за регулирането на съня, също играе важна роля в метаболизма. Липсата на сън и нарушените циркадни ритми могат да доведат до понижени нива на мелатонин, което забавя процеса на изгаряне на мазнини.

Така че, ако се борите с наддаване на тегло, не забравяйте да обърнете внимание не само на диетата и упражненията, но и на тези фини фактори, които може да играят роля за вашето тегло. Грижете се за здравето си и се стремете към баланс във всички аспекти на живота.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес