Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пчелен прашец с кисело мляко за отслабване - ето как се използва!

30 май 2024, 14:24 часа

Пчелният прашец е любима храна на пчелите Той е богат на флавоноиди и каротиноиди - съединения с антиокислителни свойства, които противостоят на вредните свободни радикали, предотвратяват рак и преждевременно стареене.

Д-р Татяна Занин ни разказва тук за неговите полезни свойства. 

Дефиниран като функционална добавка, пчелният прашец притежава имуномодулиращи свойства, които укрепяват имунната система и така спомагат за избягване на грип, настинки и алергии.

Поради антиокислителните, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, възможните ползи за здравето от консумацията на прашец са следните.

1. Помага за предотвратяване на рак

Прашецът съдържа флавоноиди и каротиноиди - съединения с антиокислителни свойства, които противостоят на излишните свободни радикали в организма, помагайки за предотвратяване на рак.

2. Предотвратява настинки и грип

Със своите имуномодулиращи свойства прашецът укрепява и защитава клетките на имунната система, като помага срещу настинки и грип.

3. Увеличава енергията и позитивното предразположение

Прашецът предоставя големи количества калории, които увеличават енергията, положителното физическо и психическо предразположение. С това е полезен за слаби хора или които изразходват много енергия.

Пчелен прашец – храна и лекарство

4. Предотвратява преждевременно стареене

Тъй като съдържа антиокислителни съединения като флавоноиди, катехини, терпени и бета-каротин, пчелният прашец защитава кожата от увреждане, причинено от свободните радикали, предотвратява отпускането и преждевременното стареене.

5. Намалява холестерола и триглицеридите

Чрез своите антиокислителни и противовъзпалителни свойства прашецът поддържа здравето на артериите и предотвратява окисляването на мастните клетки, смъква степента на холестерола и триглицеридите в кръвта и така предотвратява атеросклероза, инфаркт и инсулт.

6. Регулира състоянието на червата

Биоактивните съединения с пребиотично действие катехини и флавоноиди подсилват полезните бактерии в червата, поддържат здравето на чревната флора и регулират функционирането на чревния тракт.

7. Предотвратява диабета

Посредством антиокислителните си свойства пчелният прашец защитава клетките на панкреаса, отговорни за производството на хормона инсулин; така предотвратява инсулинова резистентност и диабет.

Следната таблица съдържа хранителна информация за 100 грама, което се равнява на приблизително 6 супени лъжици прашец:

Компоненти в 100 г (6 супени лъжици) прашец

  • Енергия - 264,4 калории
  • Протеин – 19.5 г
  • Въглехидрати – 37.5 г
  • Мазнини - 4 г
  • Фибри – 5.5 г
  • Флавоноиди – 1.4 г
  • Бета-каротин - 110 мкг

Как да консумираме пчелен прашец?

Обикновено се препоръчват 3 до 4 чаени лъжички дневно за възрастни и 1 до 2 чаени лъжички за деца за период от време до 90 дни. Въпреки това, тъй като има странични ефекти и противопоказания, се препоръчва да се приема прашец само под ръководството на лекар или друг здравен специалист, компетентен в употребата на растения.

Кой не бива да използва?

Прашецът не трябва да се използва от бременни и кърмачки. Също и от хората с алергии към пчелни продукти, както и от приемащи определени лекарства. За целта е нужна консултация с лекар.

Тайните, които трябва да знаете за пчелния прашец

Ето рецепта за пчелен прашец с мляко за отслабване (обикновено го комбинират с кисело мляко, но тук се използва прясно).

Съставки: 500 мл мляко, 2 жълтъка, 2 с. л. лъжици кокосова захар, 2 с. л. нишесте, ванилин, 1 ч. л. желатин, 50 мл вода, 2 с. л. семена от чиа, 2 с. л. бели черници (дуди), 1 с. л. пчелен прашец, пресни ягодови плодове на вкус (ягоди, малини, къпини).

Как се приготвя?

Накисвате желатина в тенджерка, докато набъбне. Добавяте 400 мл мляко, кокосовата захар, ванилията и желатина. Загрявате бавно, докато захарта и желатинът се разтворят. Разтваряте нишестето в останалото мляко и добавяте разбития жълтък. Прибавяте сместа на тънка струйка към млякото. 2-3 минути разбърквате.

Изсипвате сместа във формички, покривате с фолио и охлаждате 2 часа. При сервиране поръсвате със семена от чиа и с пчелен прашец. Декорирате с горски плодове.

Приятен апетит!

Внимание! Статията има само информативно предназначение. Търсете винаги специалист-медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес