Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пчелен прашец: Наистина ли е полезен за всеки

21 август 2024, 19:14 часа

Пчелният прашец е естествен продукт, който се извлича от повечето цъфтящи растения. Ползите му са чудесни за нашето тяло поради факта, че прашецът е много богат на витамини, ензими, протеини, аминокиселини, антиоксиданти и полезни минерали.

Още: Мощен тоник за имунната система: Черен кимион и мед

Експертите казват, че консумацията на цветен прашец играе важна роля за здравето на мозъка и имунитета.

Той не може да се синтезира в лабораторни условия. Ако пчелите влязат в контакт с лабораторен продукт, те не могат да оцелеят, което подчертава много мистериозни страни на този продукт, които не са разгадани от науката.

Прашец за здраво тяло

Проучвания сочат, че прашецът е ефективен за възстановяване на тялото на недохранен човек и подобряване на мускулната маса. Смята се за съюзник на организма и го обогатява с най-здравословните хранителни вещества, които го поддържат във форма.

Противовъзпалително

Възпалението е основната причина за много заболявания. Консумирането на храни и продукти, богати на антиоксиданти, не само намалява възпалението, но и обръща част от щетите, причинени от него.

Ето защо пчелният прашец е препоръчителен за хора, страдащи от сърдечни заболявания, диабет и рак. Ако прашецът се смеси с мед, той има много по-мощен противовъзпалителен ефект срещу токсините в черния дроб.

Срещу микроби

Медът и другите пчелни продукти се борят с микроби и бактерии. Ето защо медът се използва за лечение на рани и кожни наранявания, тъй като предотвратява инфекцията. Пчелният прашец е много мощен срещу микробите и предотвратява генетичните промени, които претърпяват, когато попаднат в тялото.

Срещу алергии

Освен мед, срещу алергии се препоръчва и пчелен прашец. Съставките му имат способността да инхибират активирането на клетките, които предизвикват някои от най-тежките алергични реакции, възникващи в тялото.

Хранителните вещества, съдържащи се в прашеца, го правят идеален продукт за деца, защото им дава енергия, жизненост и подобрява растежа им. Прашецът се препоръчва и на хора, страдащи от слабост, като възрастни хора, бременни жени и пациенти, лекуващи се от някакво заболяване.

Още: Резене: Как да го приготвите, за да се възползвате от невероятните му ползи за здравето

Пчелният прашец е полезен и за черния дроб, помага на жени с менструални проблеми, бори се с чревни проблеми, минимизира бронхиалната астма, понижава хипертонията и алергиите, предотвратява образуването на екземи, бори се със зрителни нарушения и предпазва от косопад. Пчелният прашец може да бъде идеален като лек за депресия и проблеми с тревожността.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес