Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отсякоха най-известното дърво в Англия, полицията задържа 16 годишен (СНИМКИ)

28 септември 2023, 19:59 часа
Реклама

Едно от най-прочутите дървета в Англия е намерено отсечено, съобщиха властите в страната. Полицията арестува 16-годишно момче за унищожаването на Sycamore Gap, както бе известно то.

Огромният явор, който бе на около 300 години, се намираше до стената на Адриан, построена от римляните в началото на 122 г. сл. Хр., за да маркира северните граници на римска Британия. Яворът беше избран за английско дърво на годината през 2016 г.

Още: „Шифърът на Да Винчи“ в реалния живот? Откриха гробници на рицари тамплиери в Стафордшър

„Управата на националния парк Нортъмбърленд може да потвърди, че за съжаление прочутото дърво в Sycamore Gap е паднало през нощта“, пише паркът в изявление. „Имаме основание да смятаме, че е умишлено отсечено“, добавят оттам.

16-годишното момче е арестувано "във връзка с инцидента", обавиха от местната полиция. „В момента той остава в полицейски арест и съдейства на служителите в техните разследвания“, написа полицията на Нортумбрия в X, известен преди като Twitter.

Още: На колко години е най-старото дърво в България?

„Не мога да опиша колко съм ядосан от вандализма срещу Sycamore Gap“, написа кметът Джейми Дрискол на X преди ареста. „Там хора разпръскваха пепелта на близките си, други се женеха. Правил съм пикник там с жена ми и децата ми. Това е част от нашата обща душа“, каза той.

Яворът бе известен и като "дървото на Робин Худ", тъй като заемаше централно място във филма на Кевин Костнър "Робин Худ: Принцът на крадците", излязъл през 1991 г. 

Още: Кое е най-високото дърво в България?

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес