Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде извира река Въча

23 октомври 2024, 08:15 часа

Въча е река в Южна България - общини Борино, Девин, Батак, Брацигово, Кричим, Стамболийски и Родопи. Явява се десен приток на река Марица. Дължината й е 112 км, което я поставя на 23-то място сред българските реки. Въча е втората по големина река в Родопите след Арда.  Площта на водосборния басейн на реката е 1645 кв.км, което е 3,1% от водосборния басейн на Марица.

Водите на реката и притоците й се използват за електродобив - каскада “Доспат-Въча”. По течението на реката са изградени язовирите “Кричим”, “Въча”, “Цанков камък “ и “Тешел”, които служат за генериране на електроенергия, напояване в Горнотракийската низина и осигуряват част от питейната вода на град Пловдив. На язовир “Въча” е построена най-високата язовирна стена в България - 144,5 м. Реката не преминава близо до промишлени предприятия, което запазва чистотата на водата.

Откъде извира река Въча

Река Въча се образува от сливането на две реки - Буйновска и Триградска.

Още: Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

За начало на Въча се приема Буйновска река, която извира от подножията на връх Каинчал,  Западните Родопи, местност Варницата от 1558 м надморска височина, близо до българо-гръцката граница.
Началото на реката представлява карстов извор, който преминава в планински поток и образува очарователни меандри, които лъкатушат сред красиви ливади с цветя.

Буйновско ждрело

Сред най-живописните места в началото на река Въча е Буйновското ждрело. Разположено е в Западните Родопи, между селата Ягодина и Тешел. Формирано е от рушащото действие на Буйновската река, която в течение на милиони години е издълбала мраморните пластове и е създала един внушителен по размери природен феномен. Ждрелото е с дължина 10 км, което го прави най-дългото ждрело в България. Заема участък с огромни скални масиви, които се извисяват над реката. На някои места скалите почти се докосват и създават илюзията, че човек може да ги надскочи. Затова най-тясната част от ждрелото се нарича от местните “Вълчи скок”, защото през зимата вълците прескачат оттук реката, за да търсят храна, нападайки кошарите. Над ждрелото, след разклона за село Ягодина, се издига отвесна скала “Ушите”, висока 1503 м. 

Екопътека “Изворите на Въча - Меандрите на Буйновска”

Тази изключително живописна екопътека е с продължителност 8 км. Започва в Туристическия информационен център в село Буйново. Оттук се продължава по черен път, или по-скоро горска пътека, оградена с борова гора. Изведнъж се появяват меандрите на Буйновска река, които вземат мястото на гората.
Меандърът е плавна извивка на река във форма на подкова. Обикновено меандрите представляват поредица от такива “подкови”. Могат да бъдат долинни и равнинни. Меандрите на река Буйновска са равнинни.

Още: "НЕК" ще бъде глобена с 10 хил. лв. за замърсяването на р. Въча

Красивите и спокойни брегове на реката са предпочитано място за къмпинг. Жителите на село Буйново и Кожари са изградили чешма, както и малка беседка за отдих. Екопътеката продължава към село Кожари, което е на 3 км от българо-гръцката граница. След село Кожари ще видите изворите на река Въча.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес