Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От коя страна на фолиото трябва да печете храната

24 март 2024, 09:35 часа

Алуминиевото фолио е незаменим помощник в кухнята. Позволява ви да готвите храната бързо, равномерно и без излишни проблеми. Но не всеки знае, че фолиото има две страни - гланц и мат. Всеки от тях има свои собствени характеристики, които трябва да се вземат предвид при приготвянето на храната.

Много домакини не знаят от коя страна на фолиото трябва да се пече храната.

От коя страна на фолиото трябва да се пече храната?

Гланцираната страна на фолиото е с по-гладка повърхност от матовата. Това означава, че отразява по-добре топлината и светлината. Затова се препоръчва да използвате лъскавата страна, за да ускорите готвенето. Например, ако искате да печете месо или зеленчуци, поставете ги върху лъскавата страна на фолиото. Така ще се изпекат по-бързо, като същевременно ще запазят сочността и аромата си.

Как да не използвате алуминиево фолио в кухнята: Трябва да знаете това

Матовата страна на фолиото, напротив, има по-грапава повърхност. Това означава, че абсорбира влагата по-добре. Затова се препоръчва матовата страна, за да се предотврати залепването на храната. Например, ако искате да печете картофи или риба, поставете ги върху матовата страна на фолиото. Така ще ги предпазите от залепване по фолиото и прегаряне.

По този начин изборът на страна на фолиото зависи от ефекта, който искате да постигнете. Ако искате бързо да сготвите ястието, използвайте лъскавата страна. Ако искате да предотвратите залепването на храната, използвайте матовата страна.

Готвене на месо във фолио

Ако приготвите говеждо по този начин, то ще се окаже вкусно и текстурата му ще се запази. Говеждото е доста сочно месо, така че отделянето на готовото парче от металната обвивка не е трудно.

Съвет: Половин час преди готвене извадете месото от хладилника, така че да достигне стайна температура. Студеното говеждо може да изгори по краищата и да стане жилаво отвътре, дори когато е увито във фолио, ако се постави веднага в гореща фурна.

Сухото пилешко месо понякога се получава не само от лошо филе: методът на приготвяне има значение. Ако продуктът се пече, ястието определено ще се окаже сочно и нежно. Пилешкото месо във фолио може да се сервира за вечеря със зеленчуци или паста. Може да се добави нарязано към салати, паста и сандвичи.

Съвет: Когато го печете, никога не го покривайте месото директно с фолио. Особено ако ястието съдържа голямо количество сол или киселинни съставки: доматен или цитрусов сос, оцет. Това ще доведе до неприятен вкус на храната. Първо покрийте съда с фолио и след това го сложете във фурната.

Прочетете също: Ето как да си приготвите най-вкусната и сочна скумрия във фолио

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес