Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасно: 5 храни, които не бива да затопляме в микровълновата

07 септември 2024, 10:50 часа

Микровълновата бързо затопля храната, като същевременно убива бактериите. Но също така е известна с това, че приготвя храната неравномерно, което дава шанс на лошите бактерии да оцелеят и процъфтяват и ни излага на риск от хранително отравяне. Как да избегнем опасността?

Ето 5-те продукта:

1.       Бебешка формула за хранене

Още: Защо не трябва да слагаме метални обекти в микровълновата

Въпреки че микровълновата може бързо да затопли адаптираното мляко и кърмата, тя никога не трябва да се претопля по този начин. Микровълните могат да причинят неравномерно нагряване на адаптираното мляко или кърмата, създавайки горещи точки в бутилката. Те могат да опарят устата на детето. Освен това, процесът на микровълнова печка унищожава хранителните вещества в бебешката храна.

 

2.       Пълнено пиле

 Пълнените домашни птици никога не трябва да се приготвят в микровълнова фурна. Може да се купи готово наготвено, но не го гответе само в микровълнова фурна. Храните с етикет „готови за консумация“ са по-безопасни. Въпреки че пълненото пиле се готви бързо, плънката вътре в него може да не достигне правилната температура, необходима за унищожаване на вредните бактерии.

Още: При размразяване на месо в микровълнова - ето какви грешки правим

 

3.       Маринати за сурово месо или птици

Въпреки че марината придава прекрасен вкус на сурови, богати на протеини храни преди готвене, не трябва да използвате неварена марината като сос за сготвено месо или птици. Неприготвената марината може да съдържа патогенни микроорганизми, които могат да причинят болести, предавани от храната. Непременно трябва да се вари. Тъй като микровълновата фурна загрява неравномерно, след нагряване могат да останат патогенни микроорганизми.

 

Още: Как се разтопява шоколад в микровълнова

4.       Остатъци от храна, които са били съхранявани повече от седмица

Ако остатъците от храна са престояли в хладилника седем дни или повече, изхвърлете ги. Тези храни няма да бъдат спестени чрез претопляне в микровълновата. Много стари храни могат да развият мухъл, дрожди и бактерии. Ако са в храната и не са унищожени от процеса на нагряване, могат да причинят сериозно заболяване.

 

5.       Храна, оставена неохладена за два часа или повече

Ако храната е престояла на стайна температура два часа или повече, не можете просто да я „претоплите“ и да я направите безопасна за консумация. Някои бактерии могат да оцелеят при температури на готвене и да се размножават, ако бъдат оставени за дълги периоди от време. Например, когато нетрайните храни не се съхраняват при безопасни температури, бактериите Staphylococcus aureus се развиват бързо и произвеждат токсини, които не могат да бъдат унищожени чрез повторно нагряване дори при високи температури.

 

Една единствена бактерия, Clostridium botulinum, която причинява ботулизъм, може да се размножи в 1000 бактерии за няколко часа и претоплянето на заразена с нея храна няма да убие бактерията или да премахне вредните токсини, които отделя в храната. Микровълновата може да бъде полезна за много неща, но в тези случаи просто не е подходяща за претопляне.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес