Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Онлайн банкиране: предпазни мерки, които трябва да вземете, за да се защитите

05 февруари 2022, 13:50 часа
Реклама

Електронното банкиране се превърна в ежедневна част от съвременните финанси. Не може да се отрече, че носи много ползи за потребителите, но има и някои недостатъци, за които трябва да се вземат някои предпазни мерки.

Това се дължи на факта, че измамите с онлайн и телефонно банкиране се превърнаха в цел на голям брой компютърни хакери, които се опитват по различни методи да получат лични данни на потребителите, за да проникнат в банковите им сметки.

Затова винаги е препоръчително да се вземат предпазни мерки, така че рискът да бъдем ограбени от електронните крадци да е сведен до минимум.

Съвети за безопасност при използване на електронно банкиране

Съставихме компилация от някои съвети за сигурност, които можете да следвате, когато използвате електронно банкиране. 

Актуализирайте операционната система на вашите устройства

Няма значение дали вашата операционна система е Windows, Андроид или iОS: винаги е важно да я поддържате актуализирана. Това е така, защото актуализациите на сигурността са отговорни за отстраняването на някои от дупките в сигурността, които правят устройствата ни уязвими за хакери.

Задайте вашите предпочитания за сигурност

Ако смятате, че сте особено уязвими, се препоръчва да промените предпочитанията си за сигурност за електронно банкиране, за да затрудните достъпа до онлайн банкови сметки. Например методи като двуфакторна автентификация могат да бъдат от голяма помощ.

Никога не споделяйте паролите си с други

Дори с хора на които имате доверие! Не забравяйте, че споделянето на вашите пароли с някой друг винаги е риск. Ето защо основната предпазна мярка е да не споделяте паролата си с никого.

Не използвайте паролата си за електронно банкиране на други сайтове

Основната предпазна мярка е да не използвате една и съща парола на различни сайтове. Това е особено рисковано, ако използвате същата парола за вашето онлайн банкиране на сайтове, които са по-слаба система за сигурност на своите потребители в сравнение със сайтовете за онлайн банкиране.

Ако се уверите, че използвате уникална парола за всеки сайт, сигурността ще се подобри значително. 

Затворете електронното банкиране, когато не го използвате

Повечето услуги за електронно банкиране автоматично затварят сесията, когато забележат, че потребителят е неактивен. Това обаче отнема няколко минути, за да се случи. Оставяйки компютъра си само с отворено електронно банкиране, рискувате някой да получи достъп до компютъра ви докато ви няма и по този начин и до вашата сметка за онлайн банкиране.

Бъдете много внимателни, ако ви поискат лична информация

Една от най-често срещаните техники за измама е някой да се преструва на банков служител и да ви поиска данни за достъп. Това може да стане чрез уебсайтове, телефонни обаждания или дори имейли. Винаги помнете, че никое електронно банкиране не трябва да изисква личните ви данни, тъй като вече сте ги предоставили при настройването на банковата си сметка.

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес