Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нощта срещу Еньовден - магическата нощ, сбъдваща най-съкровените желания!

22 юни 2023, 12:44 часа
Реклама

Нощта срещу Еньовден, може би, е най-тайнствената и мистична нощ в годината.

Народното поверие твърди, че в тази нощ звездите се доближават към земята и усилват лековитите свойства на лечебните билки. Билкарите се стараят да ги откъснат, когато вече се е развиделило и росата се е вдигнала – но слънцето още не е изгряло. Една от тънкостите на билкарския занаят е именно да бъде улучен този кратък момент – и които билки бъдат набрани тогава, се превръщат наистина в магически знахарски средства за всякакви болести.

В някои региони имало и отделен ритуал, на който откъснатите билки били „откупувани“ от природата. Набраните снопчета се струпвали на едно място, а жените играели около тях т. нар. „мълчано хоро“ - което ставало в пълно мълчание, понеже се вярвало, че в този момент човешки глас ще обезсили лечебните свойства на билките.

Какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави на Еньовден?

От билките, набрани срещу Еньовден, може да се свиват венци и китки - букетчета, които се окачват по различни места в къщата, за да гонят лошите сили. Когато изсъхнат, се използват за лечебни чайове-отвари. Ако в дома има болен, някои билки се палят и с дима им се окадява стаята, където той лежи.

Особен вид е т. нар. „момина китка“. Тя се събира от 7 до 12 различни видове билки, а някои са задължителни и без тях не може– седефче, невен, иглика, ружа, босилек, здравец. Най-важната билка в случая с „момината китка“ е омайничето. То ще запали любов в сърцето на мъжа, когото момата си е харесала и за него иска да се омъжи.

Вече споменатото „мълчано хоро“ е един от най-важните ритуали в нощта срещу Еньовден. Една от спецификите му е, че се играе само от жени. Преди да започне, участничките в него си „наричат“ онова, което искат да получат - а после играят мълчаливо. То е спокойно хоро, по-скоро напомня забързано ходене. Стъпките му и другите движения не съдържат някакъв задълбочен магически смисъл. Главното в него е мълчанието – жените не бива да произнасят нито дума, докато го играят.

На Еньовден: Кои зодии ще придобият магически сили?

В това време мъжете са наклали огън и са насядали около него. Жените се събират около огъня и хорото завършва. В някои области това е и край на мълчанието и оттук-нататък може да се говори – но другаде жените, и мъжете продължават да мълчат до изчезването на последните звезди.

Също така, се вярвало, че в нощта срещу Еньовден биват сънувани сънища, по които може да се пророкува и гадае за бъдещето. При това, такъв сън тогава може да се присъни и на обикновени хора, а не само на предсказатели, които са надарени с особени пророчески дар. Случи ли се пък така, че има пълнолуние, може чрез съня да узнаем кои хора са настроени негативно към нас, макар да не го показват – така ще разберем от кого трябва да се пазим.

Вярвало се още и, че по Еньовден добрите сънища се сбъдват, а лошите сочат какво ще си отиде от нас и ние ще се избавим от неговото зловредно присъствие.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес