Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко слънчеви бани трябват, за да получите дневната си доза витамин D?

08 юли 2024, 19:12 часа

Дори ако излизате навън в облачно време, не забравяйте за слънцезащитен крем. Това важи особено за хора със светла или чувствителна кожа, казват дерматолозите.

Един от най-важните козметични продукти за топлото време е слънцезащитният крем. Той образува покритие, което абсорбира ултравиолетовото B (UVB) лъчение, преди да проникне в кожата. Не подценявайте значението на този крем, защото без него може да настъпи необратимо увреждане на ДНК, което да доведе до опасни мутации, провокиращи рак на кожата или меланом.

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Въпреки това, блокирайки слънчевите лъчи, слънцезащитният крем може частично да попречи и на усвояването на витамин D, от който всеки има нужда. Научно доказано е, че заради неговия дефицит човек може да страда от патологии на опорно-двигателния апарат, сърдечни заболявания, нарушения на паметта и вниманието, диабет.

Лекари и учени отдавна са единодушни: дори най-добрият слънцезащитен крем пропуска 2% до 3% от ултравиолетовите лъчи и тялото се нуждае от много малко, за да произведе витамин D. Ето защо не рискувайте собственото си здраве дори при облачно време. В края на краищата, дори когато в небето има облаци, до 90% от слънчевите лъчи проникват през кожата. Независимо дали слънцето е покрито с облаци или не, нанасянето на слънцезащитен крем е необходимо, ако UV индексът е над 3. Можете да го проверите в сайтовете за времето.

Недостиг на витамин Д - по какво лесно се познава

Освен това, можете лесно да получите дневна доза от този „слънчев“ витамин, ако сте навън при ясно време. Според дерматолозите, вашето „безопасно време“ зависи от вашия тип кожа:

·         ако имате тънка, чувствителна или светла кожа, тогава са достатъчни само 10-15 минути;

·         тези с по-тъмна кожа може да се нуждаят от около 30 минути, тъй като имат повече защитен пигмент, който предпазва от ултравиолетова радиация;

·         Хората с още по-тъмна кожа, като афроамериканците, могат да прекарат час или повече на слънце.

Разбира се, слънцето е полезно за тялото, влияе както на здравето, така и на настроението. Ако сте навън за около две минути, докато тичате към колата си, може да нямате нужда от слънцезащитен крем. Но все пак е добре да не поемате рискове и винаги да го използвате.

Не забравяйте, че не само разходките, но и правилното хранене ще ви предпазят от дефицит на витамин D. Те са богати на мазнини риби, яйца, млечни продукти, рибено масло, сирене, телешки черен дроб и масло.

Ако не обичате риба, ще трябва да потърсите алтернативни варианти. Ето защо много медицински експерти препоръчват да се приема допълнително витамин D. Но във всеки случай този въпрос трябва да се обсъди с лекар и да се вземе решение само след преминаване на тестове.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес