Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не комбинирайте яйца с тези храни

11 септември 2022, 16:33 часа

В наши дни е много трудно да открием качествена храна на пазара, която да е достъпна за бюджета. Така ежедневно хапваме някои не толкова безопасни храни, които с течение на времето могат да ни причинят известен дискомфорт. Важно е не само да се храним с полезни и здравословни продукти, но и да знаем как правилно да ги комбинираме в ястията по начин, че да се получи едно вкусно и балансирано хранене. 

Реклама

Особено раздразнение на стомаха може да причини неправилната комбинация с яйца. Това може да доведе до подуване, лошо храносмилане и др. За ваше улеснение днес ще ви разясним с кои хранителни продукти яйцата не са особено подходящи.

По колко яйца могат да ядат хората с висок холестерол?

С какво не са съвместими яйцата?

Ето и какви хранителни комбинации да избягваме:

●    Яйца с риба

По-добре избягвайте да добавяте в едно хранене яйца и риба, тъй като в яйцата се съдържа вещество, имащо способността да неутрализира важния от морските храни В7. 

●    Яйца с ориз

Отново поради същата причина, яйцата пречат на пълноценното усвояване на полезните вещества от ориза. Така че е препоръчително отново да хапвате и тези два хранителни продукта отделно и в различно време от деня.

●    Яйца с картофи

Може би веднага се досетихте за една известна рецепта, която съдържа и двата продукта - да, именно руската салата. Това обаче не е особено полезно за нашия стомах. В състава на картофите откриваме минерали, които възпрепятстват усвояването на желязото и калция от състава на яйцето. По този начин изпускаме възможността да снабдим организма си с някои полезни вещества, а и допринасяме за известен дискомфорт и по-трудно храносмилане.

Кои яйца са по-полезни - белите или кафявите?

●    Яйца с мляко

И двата продукта са богати източници на протеини, но те не са особено съвместими за комбиниране. Специалистите препоръчват млякото да се консумира отделно от други храни и напитки, за да може усвояването на полезните вещества от организма да бъде максимално. 

●    Яйца със сирене

Още един пример за несъвместими източници на протеини. Това би довело до натоварване на организма, което може да причини дискомфорт и тежест в стомаха, както и подуване. Също така не се препоръчва да хапвате яйцата заедно и с шунка и месо.

●    Ябълки, круши, грозде и други плодове с яйца

Някои плодове също не са съвместими за комбинация с яйцата. Освен изброените, сред тях попадат и сливи, кайсии, диня, пъпеш и др. Тази комбинация отново би причинила по-трудно храносмилане и дискомфорт в стомаха, тъй като плодовете се усвояват много по-бързо от яйцата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес