Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неврофизиолози откриха прост начин за подобряване на паметта

27 септември 2024, 08:08 часа

Учени са готови да докажат: възможно е да запомним нещо важно без стрес.

Обикновено, когато човек иска да запомни информация, той се опитва да остане в абсолютна тишина. В такава атмосфера нищо не отвлича вниманието от новите знания и изглежда, че процесът протича по-бързо. Както се оказа обаче, това не е съвсем така. Сега учените предполагат, че музиката по време на отговорна работа или учене може, напротив, да помогне. Основното нещо е да се избере правилната песен.

Проучването, което е проведено в Технологичния институт на Джорджия, показва неочаквани резултати. Йирен Рен е неврофизиолог и обича музиката. По време на изследванията си момичето осъзнало, че любимата ѝ песен в слушалките изобщо не пречи на способността ѝ да възприема и запомня нови неща. Джийрен решила да проучи този парадокс и намерила логично обяснение за него.

Още: Учени: Вашето зрение може предсказва деменция 12 години преди диагнозата

Откритието

По време на научен експеримент учените помолили 48 участници да изпълнят познато упражнение за запаметяване. Необходимо било да научат правилния ред на картинките. В продължение на няколко секунди участниците ги разглеждали, а след това се опитвали да ги подредят по памет. През това време в слушалките на участниците звучала различна музика. Някои слушали познати прости песни, а други - сложни композиции.

В резултат на това субектите от първата група показаха по-добри резултати. Те отговориха дори по-правилно от тези, които изпълняват такава задача в тишина. В същото време изследователите наблюдавали мозъчната активност на участниците. Оказало се, че именно музиката им е помогнала да запомнят по-добре.

Изследователите обясняват това с факта, че мозъкът с помощта на песента създава структура за новата информация. Така че, когато нещо познато и просто било смесено с нещо напълно ново, резултатът изненадал всички. В същото време самата изследователка предупреждава: „В зависимост от своята познатост и структура музиката може да помогне или да попречи на паметта ни“.

Още: Ранобудни или "нощни птици"? Ново изследване разкрива кои хора имат по-добра когнитивна функция

Ако искате да подобрите паметта, предлагаме ви три ефективни начина:

  1. Редовни умствени упражнения: Точно както физическите упражнения укрепват тялото, умствените упражнения поддържат мозъка във форма. Пъзели, шах, судоку и дори учене на нов език или музикален инструмент стимулират различни области на мозъка и подобряват когнитивната функция. Изследвания показват, че редовната умствена активност може да намали риска от деменция и да подобри паметта.
  2. Здравословен начин на живот: Балансираната диета, богата на антиоксиданти, витамини и минерали, е от съществено значение за поддържането на мозъчната функция. Храни като риба, ядки, семена, плодове и зеленчуци са особено полезни. Също така, редовната физическа активност подобрява кръвообращението и кислородоснабдяването на мозъка, което подпомага паметта. Добрият сън е друг важен аспект — по време на сън мозъкът консолидира спомени и улеснява запаметяването на нова информация.
  3. Техники за управление на стреса: Стресът и тревожността могат значително да затруднят процесите на запаметяване и припомняне. Практики като медитация, йога и дълбоко дишане помагат за намаляване на стреса и подобряване на концентрацията. Когато умът е спокоен и съсредоточен, паметта работи по-ефективно и ни е по-лесно да задържаме и припомняме информация.
Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес