Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не гладувайте, пийте чай и още 3 правила за бърз метаболизъм

09 октомври 2024, 10:30 часа

Колкото по-добър е вашият метаболизъм, толкова по-малка е вероятността излишните килограми да се залепят по страните и бедрата ви. Ускоряването на метаболизма не е никак трудно.

Когато човек реши да отслабне, той често започва с радикални мерки: премахва всичко сладко, мазно и висококалорично от диетата си, започва да яде възможно най-малко и включва физическа активност. В първите етапи това наистина може да помогне. Теглото ще започне да намалява и то доста бързо.

Всъщност най-добрият вариант да поддържате форма е да поработите върху хранителните си навици. Можете да ядете сладки и мазни храни, но винаги трябва да е в умерени количества. Освен това, скоростта на отслабване и фигурата ви като цяло също се влияят от метаболизма ви. И ако имате проблеми с метаболитните процеси, тогава ще бъде много трудно да се отървете от наднорменото тегло.

Още: Преди хранене: Само 1 лъжица от това забързва метаболизма, сваля захарта и холестерола

Много хора вярват, че бавният метаболизъм е виновникът за наднорменото тегло, а бързият ви позволява да ядете много и да останете слаби. Важно е да се разбере, че метаболизмът зависи преди всичко от гените: при някои е по-бърз, а при други по-бавен.

Но също така е важно да разберете, че метаболизмът остава непроменен от 20 до 60-годишна възраст. Това е доказано от науката. Едва след шестдесет се забавя с 0,7% годишно. И ако искате да повлияете на метаболизма си, то това е напълно възможно да стане. В крайна сметка, това зависи не само от наследствеността, но и от ежедневните навици.

 

Как да ускорите метаболизма си

Още: Здравен съвет за деня, 6 октомври: Лекар: Яжте овесените ядки само с това за бърз метаболизъм

Не гладувайте. Едно от най-важните правила. Ако се измъчвате с глад, тялото е подложено на стрес и се произвежда хормонът кортизол. По този начин няма да можете да се отървете от излишните килограми. Яжте до насита, но следете диетата си: тя трябва да съдържа зеленчуци, плодове, месо, риба и зърнени храни.

Правете силови тренировки. Има едно златно правило: повече мускули означава по-бърз метаболизъм! Силовите тренировки ви помагат да поддържате форма, да поддържате младостта и да укрепвате ставите си. И да, дори веднъж седмично ще бъде достатъчно.

Яжте повече протеини. Тялото изразходва повече енергия за усвояването на протеини, те не се отлагат в страните и стомаха и чувството на глад се елиминира. Затова наблегнете на боб, фъстъци, птиче месо, ядки, риба, натурални кисели млека, нахут и други продукти.

Следете здравето на щитовидната си жлеза. Хипотиреоидизмът забавя метаболизма ви.  Може дори да не подозирате за наличието на това заболяване. Ако отдавна не сте ходили на ендокринолог, тогава трябва да се запишете за профилактичен преглед.

Още: Как да ускорим метаболизма си в покой и защо всеки трябва да го прави

Пийте зелен чай. Три чаши от тази напитка на ден могат да ускорят метаболизма ви, ще изгорите 100 kcal повече - доказано от науката.

Сутринта е идеалното време от деня, когато можете да стартирате всичките си метаболитни процеси и също така да ускорите метаболизма си. Ако започнете деня правилно, резултатът няма да отнеме много време.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес