Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Назоваха работещ начин за бързо охлаждане в жегите

27 юли 2024, 10:15 часа

Когато навън е горещо, безалкохолните напитки или сладоледът обикновено са начинът да се охладите. Но има и друг начин да направите това в летните жеги. Може да изглежда странно за някои, но работи.

Как да избягаме от жегата?

Тези, които нямат климатик в офиса или дома си, изпитват трудности. Спасяват се с каквото могат. Има обаче метод, който малко хора си спомнят.

Топлите напитки, като чай, могат да бъдат спасение в горещото време. Точно това правят жителите на горещите страни, където температурата на въздуха често достига 40-50 градуса по Целзий.

Това явление се обяснява с факта, че горещите напитки стимулират изпотяването, което е естественият охлаждащ механизъм на тялото. Потта се изпарява от кожата, отнемайки топлината със себе си, кръвоносните съдове се разширяват, което подобрява кръвообращението и насърчава изтичането на топлина от вътрешните органи. Въпреки това е важно да не забравяте да възстановявате загубените течности, за да намалите риска от дехидратация.

Как да се разхладите без климатик: 7 съвета

Експерт препоръчва тези топли напитки в горещо време:

1.       Зелен чай. Богат е на антиоксиданти и помага в борбата с умората.

2.       Билков чай ​​на базата на мента, маточина или лайка. Тази напитка има успокояващ и освежаващ ефект.

3.       Чай от джинджифил. Той не само ще ви помогне да се охладите, но и ще укрепи имунната ви система.

Как да ни е много по-добре през горещото лято?

Ако вместо чай предпочитате да пиете само вода, тогава в горещо време е по-добре да я пиете топла, не повече от 40 градуса, за да не изгорите устната кухина и вътрешните органи.

Не забравяйте и за други начини за справяне с жегата - например почивайте по-често на сянка и носете леки дрехи от естествени материи.

Какво да сготвя в жегите?

Най-предпочитан през лятото е тараторът. Той е особено освежаващ и не втръсва, колкото и да го ядете.

Също така, можете да включите в лятното меню лесна за приготвяне, лека и много здравословна студена доматена супа – гаспачо.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес