Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напитката, която подмладява кожата на дамите над 40 години

27 септември 2024, 13:00 часа

Сезонът на червените боровинки започна и ето добра причина да се запасите с този плод. Учени от катедрата по дерматология към Университета на Флорида установиха, че редовната консумация на сок от червена боровинка подмладява кожата. Ефектът се забелязва само след месец и половина.

Учените решиха да разберат дали напитката от червени боровинки влияе върху свойствата на кожата, включително нейния липиден слой и микрофлора.

За експеримента бяха поканени 22 жени от две възрастови групи: 25–39 години и 40–65 години. Всички участници опитаха както плацебо, така и сок от червена боровинка, без, разбира се, да знаят коя бутилка какво съдържа. Всяка напитка трябваше да се пие в продължение на шест седмици с почивка между курсовете от 21 дни.

Още: Яжте този плод като превенция срещу кариес

Експериментът показа, че след 6 седмици ежедневна консумация на напитката кожата става по-гладка и стегната, а бръчките стават по-малко забележими, особено при жени над 40 години.

Напитката от червени боровинки беше направена от чист, силно концентриран сок от червени боровинки. Той съдържа 193 mg процианидини, 19,5 mg антоцианини и 24,2 mg флавоноли на бутилка. Плацебото не съдържаше тези съединения, но имаше подобен вид, вкус и цвят.

След като пият сок от червена боровинка, участниците отбелязват, че кожата на лицето е станала по-гладка и стегната.

Еластичността на кожата се измерва с помощта на специално устройство, което засмуква малък участък от кожата за няколко секунди. Друго устройство регистрира промени в повърхността на кожата: степента на нейната грапавост, лющене и бръчки.

Още: Изненадващи ефекти от пиене на сок от червена боровинка

Основната функция на епидермалните липиди е да предотвратяват изпарението на влагата и да предпазват от нахлуването на микроорганизми. Шест седмици след пиене на сок от червена боровинка, липидният състав на роговия слой се променя.

Наблюдават се и промени в числеността на някои бактерии в кожната микрофлора. Включително Cutibacterium granulosum, който е свързан със стимулиране на имунната система. Същите тези бактерии укрепват кожната бариера, предотвратявайки колонизацията на патогенни бактерии.

Интересното е, че ефектът против стареене се проявява при жени на възраст над 40 години. Но напитката не е имала същия ефект върху по-младите участници.

Учените обясняват подмладяващия ефект на напитката от червена боровинка с факта, че предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи.

Още: Ето защо да похапвате ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ

Стареенето на кожата се причинява от два основни механизма: вътрешно и външно стареене. Вътрешното стареене е резултат от натрупването на реактивни кислородни видове с течение на времето по време на естествения процес на стареене.

В същото време, UV радиацията е основната причина за външното стареене. Тя предизвиква производството на свободни радикали и възпалителни реакции в кожата, води до слънчева еритема и разрушава колагеновите и еластиновите влакна.

На свой редполифенолите, които боровинките съдържат, предпазват от това облъчване, а също така запазват колагена на кожата, регулират производството на колаген тип I.

Шест седмици консумация на напитка от червени боровинки предпазва кожата от еритема, предизвикана от ултравиолетовите лъчи при всички участници в проучването. Червените боровинки съдържат много полифеноли, включително процианидини, антоцианини, флавоноли и фенолни киселини. Интервенционните проучвания показват, че пиенето на сок от червена боровинка може да облекчи оксидативния стрес и възпалението в плазмата и също така да покаже ефекти против стареене.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес