Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-високият водопад в света

05 април 2022, 14:30 часа

Най-високият водопад в света е водопадът „Анхел“ на река Кереп във Венецуела. Оригиналното му име на един от местните индиански езици е „Керепакупай вена“, което пък означава „Най-дълбокият водопад“ - явно местните индианци са го гледали отгоре, когато са му избрали название.

Водопадът „Анхел“ е висок 979 метра (по други сведения 1054 метра), като височината на постоянно свободно падане на водата е равна на 807 метра. Наименован е на американеца Джеймс Ейнджъл (на исп. Анхел) – през 1933 г. той прелетял над него.

Водопадът се намира сред тропическите джунгли на щата Боливар в националния резерват „Канайма“. Водата му се спуска от връх Ауян-Тепуи – в превод името му означава „Дяволският връх“. Височината на падането на водата е така зашеметяваща, че още преди да докосне земята, тя се разпилява на малки частици и се трансформира в мъгла. Мъглата се чувства в радиус от километри. Падащата вода се озовава в реката Кереп.

Най-дългата река в България – проверете дали ще я познаете

Откриване

Водопадът е открит в началото на ХХ-ти век от пътешественика Ернесто Санчес де Ла Крус - но не бил кой знае колко известен преди полета на Джеймс Ейнджъл. В 1933 г. този американски пилот издирвал от въздуха рудни находища. Местните водачи твърдят, че търсел диаманти. Платото, от което се спуска водопадът „Анхел“, е пълно с кварц – който в описанията на местните туземци лесно можел да се сбърка с диаманти.

По време на полет на 16 ноември 1933 г. Ейнджъл забелязал върха Ауян-Тепуи, който задържал вниманието му. Ето защо той се завърнал на 9 октомври 1937 г. и опитал да приземи самолета си на Ауян-Тепуи - но при кацането колесникът се повредил. В резултат Ейнджъл и неговите трима спътници (сред тях и съпругата му Мери) трябвало да слязат пеш от планината. Завръщането им в цивилизацията отнело 11 дни. Новините за тяхното опасно приключение бързо се разпространили, след което водопадът бил кръстен на негово име.

Самолетът „Фламинго“ на Ейнджъл останал на мястото, където се приземил, в продължение на 33 години. После той бил превозен с хеликоптер в Музея на авиацията на град Маракай - там го реставрирали. Сега историческият аероплан се намира пред летището на град Сиудад Боливар като почетна реликва.

Най-късата река в света

Първо изкачване по стените на водопада

През 2005 г. една международна експедиция от седем алпинисти извършила първото изкачване по стените на водопада чрез доста опасната техника на свободно катерене.

На 20 декември 2009 г. венецуелският президент Уго Чавес предложил да се смени името на водопада с оригиналното му индианско название. Предложението вдигнало много шум в медиите - и три дни по-късно президентът уточнил, че не е издал указ, който да узакони тази идея.

Туристически услуги

Поради обстоятелството, че водопадът „Анхел“ е сред дива местност на Венецуела, дотам се стига само по въздух или по речни маршрути. Екскурзиите до него се предлагат в различни туристически пакети и включват полет от столицата Каракас или Сиудад Боливар до Канайма – градчето, което представлява входната точка за националния резерват. Там има хотели, къмпинги, ресторанти и сувенирни магазини. Следва пътуване по вода - като в туристическите услуги влиза снабдяване с храна и екипировка, необходима за посещение на водопада.

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес