Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-полезните и най-вредните пози за сън

31 юли 2024, 11:33 часа

Позите по време на сън оказват значително влияние върху здравето ни, като засягат всичко - от подреждането на гръбначния стълб до начина на дишане. Някои пози са полезни, като допринасят за по-добро качество на съня и цялостно здраве, докато други могат да бъдат вредни и с течение на времето да доведат до дискомфорт и здравословни проблеми. Ето един по-подробен преглед на най-полезните и най-вредните пози за сън.

Най-полезни пози за сън

Спане по гръб (легнало положение)

Ползи: Спането по гръб често се смята за една от най-добрите позиции за сън за здравето на гръбначния стълб. Тя позволява на главата, врата и гръбначния стълб да почиват в неутрално положение, което намалява риска от болки в тези области. Това помага и за предотвратяване на бръчките, тъй като лицето ви не е притиснато към възглавницата. Освен това при хора с киселинен рефлукс спането по гръб с повдигната глава може да намали симптомите, като държи стомаха под хранопровода.

Съображения: Тази позиция обаче може да засили хъркането и не се препоръчва за хора със сънна апнея, тъй като може да влоши обструкцията на дихателните пътища.

Коя е най-правилната поза за сън?

Спане настрани (странично положение)

Ползи: Страничното спане, особено на лявата страна, може да подобри храносмилането и да намали киселините. Тази позиция е полезна и за хора със сънна апнея и бременни жени, тъй като подпомага по-добрия приток на кръв към сърцето и плода. Тя намалява хъркането и поддържа гръбначния стълб издължен, като намалява до минимум болките в гърба и врата.

Съображения: За да подобрите тази поза, използването на поддържаща възглавница между коленете може да поддържа гръбначното изравняване и да намали напрежението в бедрата и долната част на гърба.

Позиция на плода

Ползи: Свиването в ембрионална позиция може да намали хъркането и е отлично за бременни жени, тъй като подобрява кръвообращението на плода. Тя също така помага за облекчаване на болките в долната част на гърба и е успокояваща за много хора.

Съображения: Важно е да се избягва прекалено плътното прибиране на тялото, тъй като това може да ограничи дишането и да доведе до болки в ставите или скованост.

Най-полезната поза за сън

Най-вредни пози по време на сън

Спане по корем (в предна позиция)

Недостатъци: Спането по корем се смята за най-лошата позиция за сън. Тя изравнява естествената извивка на гръбначния стълб, което може да доведе до болки в долната част на гърба. Тази поза също така принуждава врата да бъде обърнат на една страна, което причинява болки и скованост във врата. Освен това тя може да окаже натиск върху мускулите и ставите, което води до изтръпване, мравучкане и раздразнение на нервите.

Морска звезда

Недостатъци: Въпреки че не е вредна по своята същност, позата на морската звезда (легнал по гръб с ръце над главата) може да причини болки в раменете поради неестественото разположение на ръцете. Тя може също така да доведе до увеличаване на хъркането и да влоши сънната апнея.

Съображения: Промяната на разположението на ръцете и използването на поддържащи възглавници може да помогне за намаляване на тези проблеми.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес