Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големите грешки, които допускаме при измиване на косата

13 ноември 2021, 16:40 часа
Реклама

На пръв поглед измиването на косата е елементарен въпрос. Има обаче няколко грешки, които може да правите несъзнателно, а те може да доведат до суха, чуплива коса и дори възпаление на скалпа. За щастие ние знаем как да променим това. Благодарение на нашите съвети косата ви винаги ще изглежда така, сякаш току-що сте излезли от фризьорския салон.

Ето кои са най-често допусканите грешки при измиване на косата ви, които може да допринесат за загубата на здравия ѝ и лъскав вид.

1. Използване на шампоан твърде често

Според специалистите не е необходимо да използвате шампоан всеки път, когато миете косата си. Изплакването на косата само с вода няколко пъти седмично е достатъчно, за да се отървете от мръсотията. Използването на шампоан е чисто козметично. Пяната, произведена от шампоана, отмива себума, който е необходим на здравата коса – овлажнява я и я предпазва от увреждане.

2. Нанасяте шампоана върху връхчетата на косата

Ако нанесете шампоан в областта на скалпа и след това добавите още към останалата част от косата си, можете да повредите краищата. Луковиците отделят най-много себум, така че използвайте шампоана само върху скалпа си, а не върху краищата на косата. Обикновено те са по-сухи и втриването на шампоан в тях ще ги накара да изглеждат още по-малко овлажнени. Това може да доведе дори и до тяхното накъсване!

3. Триете скалпа си с нокти

Енергичното търкане на скалпа може да причини дразнене и в резултат дори да доведе до неприятни кожни инфекции. Влажната коса е по-деликатна. Агресивното търкане води до заплитане на косата, накъсване и отслабване на космените фоликули. Най-добре е когато миете косата си, да я масажирате нежно в корените с върха на пръстите или дланта си. Без прекомерно натискане!

4. Измивате косата си с гореща вода

Хладката вода е най-подходяща за измиване на косата. Топлината причинява по-голяма чупливост и отслабва космените луковици. По-хладката вода отваря кожичките на косъма, благодарение на което по-добре абсорбира маслата и овлажняващите вещества от балсама. Най-добре е да завършите процедурата за измиване на косата, като изплакнете главата със студена вода. 

5. Разресвайте косата си мокра

Невъзможно е да разресвате мокра коса, без да я повредите, защото влажните нишки са най-слаби. Избърсването на косата ви с кърпа също може да я повреди. Най-сигурният начин да изсушите косата си е като внимателно отстраните излишната влага и я оставите да изсъхне естествено. Дори и много да бързате за среща, винаги спазвайте това правило!

Случвало ли ви се е да правите някоя от тези грешки, докато миете косата си?

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес