Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мощно природно противовъзпалително средство, идеално за есенния сезон

26 септември 2024, 15:33 часа

От древни времена куркумата се използва в народната медицина и в кухнята, като здравословна подправка, особено срещу възпаление.

Още: Синузит: Ефикасни естествени лекове за спокойно дишане

Днес куркумата се използва в чайове, сокове, различни храни, но също така и за лечение на много заболявания, като се започне от обикновена настинка до болестта на Алцхаймер. Куркумата се бори много добре с възпаленията, защитава черния дроб, облекчава стреса, подобрява настроението, предпазва от рак, спира болката, укрепва мозъка и понижава холестерола.

Въпреки потвърдените стойности, куркумата продължава да бъде обект на различни изследвания. Основната съставка на куркумата е куркуминът, чиято максимална абсорбция се постига чрез комбиниране на златната подправка с черен пипер.

Златен сос от куркума

В тази статия ще научите как да използвате куркума, за да създадете златен сос, който ще ви помогне срещу възпаление.

Необходими съставки:

  • 1 чаша вода
  • Половин чаша куркума на прах
  • Три четвърти чаша екстра върджин зехтин
  • 1 чаена лъжичка черен пипер на прах

Подготовка:

Изсипете водата в малка тенджера и след това добавете куркумата. Намалете котлона на средна степен и оставете течността да къкри, докато се образува гъст сос. Добавете черния пипер и зехтина и разбъркайте добре. По желание можете да добавите една или две супени лъжици мед и 1-2 чаени лъжички подправки като: индийско орехче, канела или дори сол.

Когато сосът достигне желаната гъстота, изсипете го в стъклен буркан с плътно затварящ се капак. Можете да съхранявате буркана в хладилник за 1-2 месеца. Може да разтворите една-две чаени лъжички в хладка вода и да пиете редовно.

Още: Комбинацията от този сушен плод и мляко е златна за храносмилателната система

Куркумата е оазис от витамини Е и С, желязо и манган. Тази подправка също има силно въздействие върху енергията на тялото, срещу възпаления, артрит, но също и психични проблеми и особено депресия.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес