Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мощен тоник за имунната система: Черен кимион и мед

20 август 2024, 17:31 часа

Черният кимион (Nigella Sativa) е растение, което образува плодова капсула и се използва в народната медицина от 2000 години. То е открито за първи път в гробницата на Тутанкамон, най-известния египетски фараон.

Още: Изненадващите ползи от мощната комбинация на магданоз, лимон и мед

Черният кимион се използва от древни времена срещу главоболие, зъбобол, запушени дихателни пътища, астма, артрит, инфекции и паразити в храносмилателната система.

В днешно време, въпреки липсата на убедителни научни доказателства, тези семена се използват и срещу диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване.

То е известно не само като черен кимион, но и като нигела, калонжи и др.

Семената се използват като подправка в кухнята на Близкия изток и Индия. Вкусът им е остър, силен и ароматен.

В ислямската религия ценностите на черния кимион се описват като прекрасни, подчертани от пророка Мохамед още преди 14 века: „Черното семе има лек за всяка болест, освен за смъртта.“

Проучване от 2014 г., проведено от Университета в Залцбург, Австрия, предоставя доказателства, че тези семена имат противовъзпалително действие и са богати на антиоксиданти.

Как да консумираме черен кимион

Начините за консумация на семена от черен кимион са различни и често са част от билкови лечения. То може да се поглъща, да се счуква и стрива на прах, като се смесва с вода, мед или масло, да се вари като чай или да се превръща в етерично масло за приложение върху кожата.

Най-препоръчваният начин в билколечението е смесването му с мед, защото се смята, че удвоява количеството на антиоксидантите и образува много здравословен тоник.

Тоник с мед и черни семена

Разбъркайте една чаена лъжичка мед в чаша топла вода. Счукайте седем черни семена, докато станат на прах, сложете ги в чашата с мед и изпийте веднага.

Още: Как да си направим натурално обезболяващо с върбова кора

Този тоник в страните от Близкия изток и Индия се смята за ефективен за укрепване на имунитета и се препоръчва срещу ревматизъм и възпалителни заболявания. Тоникът е отличен източник на мастни киселини, протеини, минерали, витамини и въглехидрати.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес