Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се яде пъпеш при диабет?

24 юли 2024, 12:20 часа

Диабетът е социално значимо заболяване, чиито усложнения влошават сериозно качеството на живот, което налага да се контролира и да се предприемат своевременни мерки да не се допусне да се утежни. Част от лечението на диабета е правилната диета, която чрез изключване на определени храни и наблягане на консумацията на други, следва да установи контрол над кръвната захар на пациента и да не допусне да се повишава рязко.

Известно е, че консумацията на сладки храни, съдържащи захар, както и на въглехидрати, води до влошаване на диабета, поради което пациентите следва да ги избягват. Това важи и за много от плодовете, тъй като са богати на захар. Консумацията на пъпеш при диабет обаче не е противопоказана, факт, който вероятно ви изненадва. Вижте защо може да се подсладите, хидратирате и да доставите наслада на сетивата си с вкусния плод, без да навредите на здравето си, дори да страдате от диабет.

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

Пъпеш при диабет? Да, разрешен е

Дълъг е списъкът с храни, забранени за диабетиците, тъй като водят до скок на кръвната захар, усложняват заболяването и пораждат риск от тежки усложнения, свързани с диабета. Тук попадат всички сладки храни. Или почти всички.

Пъпешът е с изкушаващ аромат и е достатъчно сладък като вкус или поне този, който традиционно консумираме в Европа, защото по света са познати и горчив пъпеш, и такъв, чийто вкус напомня на този на краставицата. Въпреки сладкия си вкус пъпешът не е сред забранените храни за засегнатите от диабет.

Пъпеш при диабет може да се консумира без притеснение, тъй като съдържа само около 13 грама захар за купичка – една порция, която е предостатъчна, за да се засити глада за сладко и да се доставят на тялото ценни витамини и минерали, сред които водеща при пъпеша е фолиевата киселина – така ценна за бъдещите майки чрез участието ѝ в нормалното формиране на плода.

Защо е разрешена консумацията на пъпеш при диабет?

Американската асоциация по диабет препоръчва да се ядат пресни, замразени или консервирани плодове без добавена захар вместо продукти, които съдържат добавена захар, като пъпешът, консумиран в нормални количества, е сред препоръчваните на диабетиците. Освен че е беден на захар, макар да има силен сладък вкус, пъпешът е полезен за диабетиците и поради редица други причини. Сред тях са:

Пъпеш - при кои хронични заболявания е изключително полезен?

  • Макар да няма завършени и цялостни проучвания по темата, съществуват доказателства от отделни изследвания, че консумацията на пъпеш може да редуцира риска от определени усложнения, свързани с диабета. Това се дължи на антиоксидантите, на които е богат пъпешът. Антиоксидантите се борят със свободните радикали и предпазват и сърцето, и съдовете от увреждащото им действие. Така пъпешът се оказва ценен за превенция на сърдечно-съдови заболявания, а е известно, че те са сред най-честите усложнения от диабета. Именно по този начин и индиректно пъпешът се  оказва толкова ценна храна за страдащите от диабет.
  • Пъпешът няма висок гликемичен индекс, тоест не води до рязко повишаване на нивата на кръвната захар. Именно подобни храни се препоръчват на диабетиците. Други плодове, които страдащите от това коварно хронично заболяване, могат спокойно да поднесат на трапезата си и да консумират в умерени количества, са: сливи, грейпфрут, праскови, кайсии, круши, горски плодове. Както виждате в този списък присъстват както плодове, които имат горчив вкус като грейпфрута и се предполага, че съдържат малко захар, така и плодове, които са сладки, но пък са безопасни за диабетиците като крушите. Пъпешите, които масово се консумират у нас – сорт „Медена роса“ например са особено сладки и вкусни, въпреки че съдържат само 8 грама захар на 100 грама плод, което ги прави идеални за страдащите от диабет.
  • Пъпешът е богат на фибри, а за фибрите е известно, че могат да ограничат скоковете на кръвната захар – нещо, което е от ключово значение за диабетиците и за контрол на диабета.
  • Диабетиците следва да имат предвид не само съдържанието на захар и гликемичния индекс, но и съдържанието на въглехидрати, както и на витамини и минерали в храните. Има минерали, които са полезни за страдащите от диабет, и такива, чиито прием не се препоръчва. Това е свързано най-вече с възможните усложнения от диабета. Вашият лекар може да ви помогне да съставите най-доброто за вас и съобразено с индивидуалното ви състояние и нужди меню, което да включва сладки изкушения, подходящи за диабетиците, като пъпеша.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес