Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мерудия – колко значения има на български?

04 март 2024, 19:33 часа
Реклама

Поръсвате ястието с мерудия и сте готови да го поднесете на трапезата. Или не съвсем, ако не уцелите коя точно подправка е визирал авторът на рецептата, изписвайки мерудия. Оказва се, че у нас наричат множество различни подправки с това име в различните краища на страната. Дали мерудията е шарената сол или сминдухът? Вижте от кой регион е авторът на рецептата, това ще ви помогне да разберете какво нарича мерудия и да овкусите ястието с правилната подправка.

Какво наричат мерудия в Северозападна България?

Ако рецептата е характерна за Северозападна България или авторът ѝ е от този район от страната, то не бързайте да посягате нито към шарената сол,  нито към сминдуха. Оказва се, че по този начин българите в северозападните части на страната нарича копъра. Ако там ви предлагат таратор с мерудия, не се чудете какво е това млечно изкушение с чубрица, защото местните граждани наричат копъра мерудия. Копърът е идеална подправка за салати и зеленчукови ястия, щедро поръсваме с него картофи и тиквички, защото подобно на анасона, има уникален аромат и придава различен вкус на ястията, което се дължи на съдържащия се в него анетол.

Сърбите също използват думата мерудия, за да нарекат копъра, като това е официалното наименование на копъра в тази страна, а в Македония се използва като синоним или друго име на копъра.

Кои са най-полезните и противовъзпалителни подправки, която да включим в менюто си

Копърът има и лечебни свойства – той е силен диуретик, помага при киселини в стомаха, приема се при гадене и повръщане, нарушена перисталтика, както и при високо кръвно налягане, което копърът понижава, като разширява кръвоносните съдове. Копърът е идеалната подправка в сезона на вирусите и грипа, макар да се консумира предимно през лятото, защото се справя с упоритата кашлица, действа отхрачващо, грижи се за оздравителните процеси в белия дроб при възпаления и бронхит. Консумацията на копър или на отвари от него се препоръчва и при безсъние и емоционално напрежение.

Специалистите сочат копъра и като билка или подправка за здраво сърце и свежа, млада кожа, подобряваща състоянието при анемия и подпомагаща кърменето при младите майки. 

Какво наричат мерудия в Североизточна България?

Ако рецептата за ястието е от Североизточна България по крайбрежието на Дунав и трябва да подправите с мерудия, използвайте сминдуха. Ще го познаете по това, че наподобява в голяма степен на външен вид детелината. Съчетал сладостта на канелата с пикантните нотки на индийското орехче, с вкус, напомнящ кленов сироп, сминдухът е подходящ за голямо разнообразие от ястия, гарнитури и салати.

Използва  се и като билка, която е полезна за диабетиците, тъй като забавя усвояването на захарта в стомаха и стимулира инсулина. За господата сминдухът може да се окаже тяхната мъжка сила между завивките, тъй като увеличава нивата на тестостерон и едновременно с това се явява отлична профилактика против доброкачественото увеличаване на простата – заболяване, което е сред най-често срещаните при господата с напредване на възрастта.

Макар да не доказана категорично ролята му за понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта и тази за постигането и поддържането на тънка талия, сминдухът се използва и с тези цели. 

6 подправки, които са по-полезни, отколкото си мислите

В други краища на страната мерудия наричат шарената сол, която е микс от билки и подправки, които не можем да изброим тъй като са различни според рецептата, по която се прави тази българска подправка, безспорно свързана с корените и традициите ни – в кой разказ от родните автори за тежката работа на нивата не се говори за шарена сол, с която е поръсен хлябът?

Какво наричат мерудия в Русе и Велико Търново?

В тези две области от страната местните масово използват думата мерудия като синоним на магданоз, така че имайте го предвид, ако рецептата, която приготвяте е именно от тези краища на страната. В търновска област наричат мерудията още мюрдия, което също означава магданоз.

Понякога няма да улучите точната подправка, която е визирал авторът с думата мерудия, тъй като в немалко части от страната с нея се обозначават зелените подправки като цяло, каквото всъщност е било значението на тази дума със стар произход, най-вероятно от новогръцки, превеждана като „ухание и мирис“, използвана в множествено число – мерудии векове назад. Познай, ако можеш, коя точно зелена подправка да използваш за ястието си, което по рецепта би следвало да съдържа мерудия.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес