Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любопитен тест ще покаже дали имате проблеми със сърцето

10 октомври 2024, 15:00 часа

Сърдечно-съдовите заболявания от много години са на първо място сред най-честите патологии в света. Повечето хора може дори да не осъзнават, че имат сериозни здравословни проблеми. Те често се обръщат към лекарите в критична ситуация. Ето защо е толкова важно да се подложите на превантивни прегледи, както и да обърнете внимание на възможните знаци.

Сериозните сърдечни проблеми могат да бъдат открити чрез извършване на прост тест.

Всичко, което трябва да направите, е просто да приложите натиск върху нокътя си. Но само внимателно! Натискът трябва да е забележим, но не болезнен.

Още: Круши - свалят или вдигат холестерола

Ако при натискане усетите активна пулсация в нокътя си, това е лош знак, казва експертът. Също така трябва да обърнете внимание на това как се променя цветът на нокътя. Ако имате сърдечни проблеми, тогава при интензивен натиск върху горната част на нокътя леглото в основата му постепенно става червено и бледо  - така се появява псевдокапилярният пулс или знакът на Квинке.

Активната пулсация и промените в цвета показват, че сърцето трябва да работи повече, отколкото трябва. Всичко това говори за проблеми с аортната клапа.

Недостатъчността на аортната клапа или аортната регургитация е дефект в сърдечната клапа, който се определя от това, че клапата не се затваря правилно, образувайки отвор, през който кръвта тече обратно в диастола (отпускане на сърцето).

Аортната клапа гарантира, че кръвта не тече от аортата обратно в лявата камера по време на фазата на диастола. Въпреки това, когато аортната клапа се повреди, тя не се затваря напълно, което кара кръвта да тече обратно от аортата към сърцето.

Още: Кардиолог: Как фъстъците влияят на холестерола и сърдечното здраве

Първоначално човек може да не усети, че има нещо нередно със сърцето му. С течение на времето обаче органът отслабва и се появяват други симптоми:

·         задух по време на тренировка,

·         слабост и умора,

·         ускорен сърдечен ритъм,

Още: Здравен съвет за деня, 8 октомври: През есента яжте всеки ден тези плодове и зеленчуци, те са нй-полезни за сърцето и холестерола

·         световъртеж,

·         припадък,

·         подуване на глезените и краката.

Ако осъзнаете, че имате няколко от изброените по-горе симптоми или просто не сте посещавали кардиолог от известно време, тогава е време да си уговорите среща с Вашия лекар. Лекарят ще събере анамнеза и ще предпише тестове за проверка на функционирането на органа.

Ако се открият проблеми с аортната клапа, кардиологът предписва лечение с лекарства. Но ако човек страда от задух и/или има риск от сърдечна декомпенсация, трябва да се имплантира изкуствена сърдечна клапа.

В някои случаи е възможно също да се нправи опит да се поправи аортната клапа. Хирурзите правят това без използването на чужди материали.

Какви други здравословни проблеми могат да бъдат идентифицирани по ноктите?

·         Остър дефицит на желязо в организма ще бъде показан от нокти с форма на лъжица, така наречената койлонихия. Изглежда като вдлъбнатина в средата на нокътната плочка.

·         Интензивно бели нокти често с тънка кафява до розова зона по външния ръб ще покаже проблеми с черния дроб.

·         Липсата на витамин В12 ще бъде показана от петна по ноктите. Може и да са сиви или дори черни.В същото време те не болят и не причиняват дискомфорт

·         Ако ноктите ви станат тънки и чупливи, това е ясен знак за хормонален дисбаланс.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес