Лятна забрана: Защо не можете да миете колата си в жегата

1355
Лятна забрана: Защо не можете да миете колата си в жегата
Снимка: iStock

Лятото е времето за дългоочаквани ваканции, пътувания и активен отдих и, разбира се, много собственици на автомобили искат колата им да изглежда чиста и добре поддържана. Измиването на колата през лятото обаче, особено в горещите дни, може да не е най-добрата идея.

Защо високата температура е опасна за автомобила?

1. Внезапни температурни промени

Когато колата е паркирана на слънце, повърхността й става много гореща. При използване на студена вода за измиване настъпва рязка промяна на температурата, което може да доведе до повреда на боята. Такива промени могат да причинят микропукнатини, които се променят с времето и водят до лющене.

Как се маха ръжда от кола – научете кой е най-лесният начин

2. Бързо съхнене на вода и препарати.

При горещо време водата и почистващите препарати изсъхват много бързо върху повърхността на автомобила. Това може да доведе до петна и ивици, които трудно се отстраняват. Освен това, ако препаратите не се отмиват напълно, те могат да оставят химически остатъци, които ще се отразят негативно на състоянието на боята.

3. Повреда на боята.

Измиването на колата ви на пряка слънчева светлина може да доведе до прекалено нагряване на повърхността. В комбинация с моите продукти и четки това може да причини микроповреди и драскотини по боята. Повърхността на автомобила става уязвима и с течение на времето такава повреда може да доведе до необходимостта от скъп ремонт или пребоядисване.

Как правилно да измиете колата си през лятото?

1. Прохладното време на деня

Най-доброто време за измиване на колата през лятото е сутрин или вечер, когато температурата на въздуха е много по-ниска. В същото време повърхността на автомобила няма да се нагрее много, което ще избегне внезапни температурни промени и други проблеми, свързани с високи температури.

2. Търсете сенчести места

Ако решите да миете колата си през деня, опитайте се да намерите сенчесто място, където слънцето няма да нагрява прекалено много повърхността на колата. Това ще помогне за предотвратяване на бързото изсъхване на водата и почистващите препарати и също ще предпази боята от повреда.

Как да почистите колата под капака, без да създадете проблеми

3. Използвайте специални инструменти.

За лятно миене се препоръчва използването на специални продукти, предназначени за използване в горещо време. Те съдържат компоненти, които предотвратяват бързото изсъхване и образуването на ивици.

4. Измийте старателно колата.

Уверете се, че сте изплакнали добре колата си след добавяне на почистващи препарати. Използвайте много вода и изплакнете всички части на колата, за да отстраните напълно препарата.

5. Изсушете колата си правилно

След като измиете колата си, не забравяйте да я подсушите. Използвайте мека, чиста кърпа от микрофибър, за да подсушите внимателно повърхността. Това ще помогне за избягване на петна и ивици и ще предотврати повреда на боята.

Заключение

Измиването на кола през лятото е задача, която изисква специално внимание. Високите температури и излагането на слънчева светлина могат да причинят сериозни щети на боята на вашия автомобил. За да го поддържате в отлично състояние, изберете хладно време на деня за миене, търсете сенчести места и използвайте специални препарати. Правилната грижа за автомобила ще помогне да се избегнат неприятни последици и да се удължи живота на вашия автомобил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вечерен виц: Пациент към доктора

Много силна молитва за благодат и здраве на семейството

10 ясни знака, че сте в токсични отношения

5 ясни сигнала, които Вселената изпраща, когато пред вас идват предизвикателства

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 1 - 7 юли 2024

Виц на деня: Докторе

Виц за добро утро: Лекар към пациентка

Писмо от съдбата до теб...

Стихотворение на деня, 30 юни, от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 30 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com