Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Летен вирус с повръщане: Ето как да се справите с естествени средства

26 юли 2024, 05:50 часа

Хранителните натравяния се причиняват основно от недостатъчна хигиена при обработка и приготвяне на дадена храна. Липсата на хигиена причинява разпространението на някои опасни видове бактерии.

Още: Грижа за бъбреците през горещите летни дни

Симптомите на хранителното отравяне са подобни на тези на грипа като коремна болка и треска. Бактериите, причиняващи отравяне, се намират главно в месото, морските дарове и млечните продукти. Не са изключени обаче случаи на отравяне и след консумация на билки, плодове и някои пакетирани храни.

Какво се случва в тялото, когато получите хранително отравяне

Когато човек е засегнат от бактерия, тялото губи повече вода от обикновено. Диария, повръщане и стомашни спазми са най-честите симптоми на отравяне. Тези симптоми се появяват 30 минути до 6 часа след смилането на храната. Те могат да продължат повече от един ден.

Естествени лекове срещу отравяне

Едно от популярните лечения, което се предава от поколение на поколение е, ако отравянето се появи с повръщане, стомаха да се изплакне с хладка вода. Това може да бъде много тревожно, тъй като повръщането е постоянно. Но експертите препоръчват и други природни средства срещу отравяне.

  • Джинджифил

Джинджифилът подобрява усвояването на хранителните вещества и ускорява храносмилането. Това е бърз лек при повръщане и гадене. Сварете чаена лъжичка настърган джинджифил в чаша вода и изпийте. Веднага ще се почувствате по-добре.

  • Ябълков оцет

Ябълковият оцет помага за облекчаване на много от симптомите на хранително отравяне. Успокоява лигавицата на стомаха и унищожава бактериите. Смесете две супени лъжици ябълков оцет в 250 мл. вода и изпийте преди хранене.

  • Лимон

Лимонената киселина елиминира бактериите, които причиняват отравяне. Експертите препоръчват да се пие една чаена лъжичка лимонов сок с ниско съдържание на захар три пъти на ден. Можете също да пиете хладка вода с лимонов сок от време на време през деня.

  • Листа босилек

Сокът от листата на босилек има невероятни антибактериални свойства. Сварете супена лъжица сушени или пресни листа от босилек в чаша вода. Можете да го смесите с една супена лъжица мед и да го пиете няколко пъти на ден.

Можете да смесите пресните листа с малко черен пипер и три супени лъжици кисело мляко. Можете да приемате това лекарство 3-4 пъти на ден, докато симптомите изчезнат.

  • Чесън

Чесънът е ефективен срещу колики и диария. Консумирайте скилидка чесън на ден, за да премахнете симптомите.

  • Пчелен мед

Специалистите препоръчват една чаена лъжичка мед три пъти на ден. Смята се, че това количество лекува стомаха, защото поддържа производството на киселина в стомаха контролирано.

Още: Естествено облекчение при гадене: Къде са 2-те ключови акупресурни точки

  • Кисело мляко

Киселото мляко има изключителни свойства да елиминира бактериите, причиняващи отравяне. Успокояващият ефект ще бъде незабавен.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес