Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарите казаха защо е добро студеното кафе

26 октомври 2024, 11:30 часа

За да бъдем честни, нека кажем веднага, че е по-добре да не пиете прекалено горещо кафе, както и други прекалено горещи напитки: те могат да изгорят и наранят лигавиците на устната кухина и стомашно-чревния тракт. А това е един от рисковите фактори за развитие на рак на хранопровода. Лекарите съветват да определите оптималната температура на храната или напитката, като използвате „принципа на купата“: вземете чашата в ръцете си - ако ръцете ви са твърде горещи, по-добре е да я охладите малко.

 

Ефектът от кафето ще бъде

Още: Кардиолог: Кафето блокира този витамин

Охладеното кафе всъщност губи предимствата си в сравнение с горещото кафе.

Полезните вещества или се изпаряват, или се окисляват и престават да бъдат полезни. В този случай не се образуват много вредни вещества. Тоест можете да го пиете, ефектът от кафето ще бъде същият, но е по-добре да пиете напитката топла и прясно приготвена.

Повечето от ползите от охладеното кафе все пак остават. Основното е, да не стои отворено твърде дълго, в противен случай в него могат да се развият бактерии.

Съдържа антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и предпазват тялото от увреждане, както и кофеин, който помага за ободряване и повишаване на концентрацията. Разбира се, охладеното кафе може да не е много приятно на вкус и ако седи отворено дълго време, може да се окисли или да стане горчиво. Но само по себе си не е опасно за здравето.

Още: Учени откриха неочакван ефект на кафето върху здравето на тези хора

 

Кафе с мляко: по-добре да не рискувате

Все пак трябва да внимавате с охладеното кафе с добавено мляко (лате, капучино, раф). При стайна температура „млякото“ бързо се разваля и след това вместо бодрост, лесно можете да получите стомашни проблеми.

 

Още: Защо много хора пият кафето си с вода

Не ви пука за зъбите ви?

Пиенето на кафе като цяло е вредно за красотата на вашите зъби – това е известен факт. Кафето създава пигментирана плака, която може да съсипе и най-чаровната усмивка.

Въпреки това, както показа едно проучване, ефектът на оцветяване на зъбите от охладено кафе е по-слаб, отколкото от горещо кафе.

Зърната арабика показват по-голям потенциал за оцветяване на зъбите, отколкото зърната робуста. Зърната с по-високи нива на хлорогенова киселина също оцветяват зъбите повече.

Още важна информация за любителите на кафето. Рискът от образуване на плака и обезцветяване на зъбите е силно повлиян от времето, в което напитката влиза в контакт със зъбите: колкото по-дълго кафето остава в устата, толкова по-висок е този риск. Разбира се, по-трудно е да пиете гореща напитка бавно, наслаждавайки се на всяка глътка.

Когато кафето се охлади, киселините му стават по-активни. В същото време студената напитка може да остане в устата по-дълго и нейните компоненти ще взаимодействат с емайла по-интензивно. Това може да увеличи деминерализацията на зъбите, особено ако към кафето се добавят захар или млечни продукти, които създават и киселинна среда.

Ако предпочитате да пиете кафето си, когато е студено, се препоръчва да изплакнете устата си с вода, след като го изпиете. Според експерти, това ще помогне за намаляване на въздействието на киселините и пигментите върху зъбния емайл.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес