Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Никога не пийте кафе в комбинация от тези 4 продукта

25 февруари 2023, 15:22 часа

Кафето е редовен елемент от менюто на повечето българи. Обикновено то ни придружава на закуска, а често пием по още една чаша и по друго време на деня. Само че сме склонни да не се замисляме какви храни комбинираме заедно с вкусната черна течност. А някои комбинации определено не са най-добрите. Те определено вредят на здравето по пряк или косвен начин. 

Реклама

Ето 4-те комбинации с кафе, които задължително трябва да избягваме:

Кафе и алкохол

Комбинацията от кафе и алкохол сама по себе си не причинява вреда на организма. Проблемът е, че кофеинът е стимулант, който може да маскира депресивните му свойства. Това означава, че при пиене на кафе и алкохол реакцията на организма към процентите се усеща по-късно. 
Това, от своя страна, може да доведе до предозиране с алкохол и свързаните с него заболявания, като например претоварване на черния дроб.

Лекар: Това е най-полезното кафе за сърцето

Хората, които консумират алкохол и пият кафе, за да "изтрезнеят", правят грешка. На практика това няма смисъл, тъй като кофеинът не оказва влияние върху метаболизма на алкохола от черния дроб.

Кафе и млечни продукти

Кофеинът в кафето намалява усвояването на калция от храната. Ако за закуска ядем сандвичи с кашкавал, зърнени закуски с мляко или плодово кисело мляко, губим средно 2 до 3 милиграма от 1000-те, които трябва да приемаме всеки ден. 
Следователно това не е драстичен ефект. Експертите обаче смятат, че пиенето на повече от три кафета дневно вече може да окаже реално влияние върху количеството калций в организма. Това е особено вярно, ако едно малко черно кафе съпътства ястия, съдържащи млечни продукти.

Връзка между кафето и холестерола

Кафе и цинк

Цинкът е друг микроелемент, чиято абсорбция може да бъде намалена от пиенето на кафе. Това се отнася както за обикновеното кафе, така и за кафето, което не съдържа кофеин. Отговорни за това са танините, които образуват съединения с някои минерали в храната.

За да се избегне недостигът на цинк, е по-добре да не се пие кафе непосредствено след консумация на ядки, боб или червено месо.

Кафе и желязо

Желязото се разделя на хематично и нехематично. Първото се съдържа в месото и организмът го усвоява сравнително лесно. Нехематичното желязо идва от растителни продукти и е основният му източник за тези, които са на вегетарианска диета. Танините в кафето ограничават усвояването на нехемовото желязо, което е важна информация за хората на безмесна диета.

В техния случай е по-добре да се изчака с малко черно след консумация на леща, соя или ядки.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес