Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Какви са здравословните ползи от редовната консумация на сок от бъз

29 декември 2023, 10:33 часа

Сокът от бъз е добре познат у нас от години наред. Нашите баби го приготвят и с негова помощ, когато дойде сезонът на настинките, подобряваме имунитета си и се предпазваме от болестите, които върлуват. От години се знае за невероятните свойства на сок от бъз – той подобрява имунната система, стимулира оздравителните процеси и редовната му консумация ни предпазва от грип и настинки.

До какво води редовната консумация на бъз ?

Подобрява състоянието на кожата – сокът от бъз е изключително богат на витамини А и С, които са мощни антиоксиданти и стимулират синтеза и усвояването на колаген. Този протеин е от съществено значение за младия и свеж вид на кожата. При редовна консумация на сок от бъз кожата ще старее по-бавно, по-късно и по-малко бръчки ще се появят и ще се намалят възпалението на кожата. Витамин А има благоприятен ефект и върху несъвършенствата по кожата като дребни пъпчици и бръчици.

Ето как се прави истински сок от бъз!

Стимулира имунитета – сокът от бъз повишава имунните защити на организма и действа срещу грип, вирус и настинки, благодарение на своите противовъзпалителни вещества. Той е богат на антиоксиданти и витамини А и С, които имат антивирусни и антиоксидантни качества, които подпомагат имунната система и правилното делене на клетките.

Елиминира токсините от организма – сокът от бъз е натурален диуретик, който стимулира извеждането на токсините чрез ускорено отделяне на урина. По този начин организмът се детоксикира, предпазва се и пикочната система от инфекции и задържане на бактерии. Също така редовната консумация на сок от бъз подобрява работата на бъбреците.

Потиска възпалителните процеси – благодарение на огромното количество антиоксиданти, минерали и витамини сокът от бъз понижава възпаленията в тъканите и клетките и по този начин имунната система работи по-добре и не се претоварва. Също така се намалява риска от хронични и дегенеративни болести.

Стимулира работата на мозъка и нервната система – сокът от бъз е изключително полезен за нервната система, защото е богат на антиоксиданти, които намаляват възпалителните процеси и понижават риска от развитие на неврологични и дегенеративни заболявания. Редовният прием на сок от бъз намалява риска от болестта на Алцхаймер, благодарение на витамините, минералите и флавоноидите, които съдържа.

Как да си направите бъзов сироп?

Как да си направите сок от бъз ?

Необходими продукти:

  • 2 чаши пресен бъз;
  • 4 чаши вода;
  • 1 чаша мед;
  • 2 ч.л. канела;
  • ½ корен джинджифил, настърган;

Начин на приготвяне:

Кипнете водата в тенджера, намалете котлона и добавете бъза, канелата и джинджифила. Оставете да ври на слаб към среден огън за 30-40 минути, след което свалете тенджерата от котлона. Намачкайте бъза с решетъчна лъжица, прецедете течността през тензух, добавете меда и разбъркайте хубаво, докато сместа стане еднородна. При нужда върнете обратно на котлона да се загрее и да се разтвори хубаво. Не оставяйте обаче сместа да заври, достатъчно е да се затопли. Пийте от тази смес два пъти дневно, като може да я разреждате с малко количество вода, ако ви е прекалено гъста.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес