Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Жени, спрете да правите това в обществените тоалетни

18 октомври 2024, 12:20 часа

Понякога използването на обществена тоалетна не е приятно, но ако трябва да отидете, трябва да отидете. В стремежа си да избегнат действителното докосване на тоалетната седалка, много жени предпочитат да са над нея.

Още: 9 факта за рака на гърдата, които всяка жена трябва да знае

Въпреки че може да си спасявате контакт с микроби от тоалетната седалка, вероятно не сте се замисляли как ходенето до тоалетна по този начин засяга тазовото ви дъно.

Какво мислят урогинеколозите за стъпването на тоалетната чиния

Д-р Саманта Пулиам, урогинеколог, посочва нещо, което всеки, който някога се е качвал на тоалетната седалка, за да отиде по малка нужда, вече знае: по-трудно по този начин, отколкото всъщност да седиш на седалката. „Надвисването над тоалетната може да затрудни уринирането, защото не можете напълно да отпуснете всички мускули на тазовото дъно в тази позиция“, казва тя.

Може би никога не сте се замисляли за мускулите, участващи в подпомагането на уринирането, но ги задействате всеки път, когато отидете. „Тазовото дъно се състои от няколко мускула, които осигуряват „кошница“ за опора на тазовите органи. Те се свиват и отпускат, за да улеснят преминаването на урината или изпражненията и поддържат множество други телесни функции от дишане до секс и поза. Когато висенето пречи на някои от тези мускули да се отпуснат, те могат да ви попречат да изпразните напълно пикочния си мехур“, казва д-р Пулиъм.

Д-р Пулиъм обяснява, че когато се качите на тоалетната, мускулите на тазовото дъно са необходими, за да помогнат на тялото да поддържа тази позиция. Това става чрез притискането им, но уринирането изисква отпускането им. Ето защо е по-трудно, когато се рееш над тоалетната.

Д-р Катлийн Кобаши, урогинеколог, казва, че е възможно висенето над тоалетната да причини повече напрежение в тазовото дъно. Подобно на д-р Пулиъм, тя казва, че това може да затрудни уринирането. Тя обаче казва, че това трябва да бъде проучено допълнително, за да се докаже, че е вярно.

Д-р Кобаши казва, че ако висенето наистина затруднява изпразването на пикочния мехур, то може да допринесе за заразяване с инфекции на пикочните пътища (UTI), тъй като невъзможността за пълно изпразване на пикочния мехур е рисков фактор за развитие на UTI. Но тя подчертава, че все още не е ясно дали висенето над тоалетната действително причинява това. Д-р Пулиъм се съгласява, казвайки: „Не че висенето причинява инфекции на пикочните пътища, но качването на тоалетната ангажира някои от мускулите на тазовото дъно, което може да доведе до UTI, защото пикочният ви мехур може да не се изпразни напълно.“

Д-р Пулиъм обяснява, че когато урината е оставена, тя може да бъде среда за размножаване на бактериите, които могат да доведат до UTI. „Ако сте се навъртали в тоалетната на летището преди няколко часа, не се притеснявайте. Това не означава, че определено ще имате инфекция на пикочните пътища утре, просто рискът ви е повишен.“, казва тя.

Какво да правите, вместо да стъпвате на тоалетната

Ако всичко това ви кара да сложите край на навика си да се качвате на тоалетната, вероятно се чудите кой е най-хигиеничният начин да отидете по малка нужда в обществена тоалетна.

Наистина ли трябва просто да се тръшнеш на седалката? „Всички сме били там. Понякога средата изисква витаене!“ Д-р Пулиъм казва. Ако се задържите над тоалетната седалка, тя казва да използвате четворните мускули вместо задните си части. Това ще избегне объркването на мускулите на тазовото дъно, тъй като използването на четирите ви мускули изисква те да ви помогнат да поддържате позицията на реене, докато уринирането изисква те да се отпуснат.

„Друга възможност е да използвате постелка за тоалетни седалки. Те са все по-достъпни или можете да носите свои собствени. Можете също така да носите дезинфекционни кърпички, за да можете да избършете седалката, преди да я използвате,” казва д-р Пулиъм.

Още: Здравословна диета при синдром на поликистозните яйчници

Въпреки че от време на време не е толкова голяма работа да стъпите на тоалетната, но ако това е нещо, което правите редовно и установите, че ви пречи да изпразните напълно пикочния си мехур, струва си да обмислите използването на постелка за тоалетната седалка или дезинфекциращи кърпички, за да избегнете микроби. По този начин е по-лесно да отидете и можете да изпразните напълно пикочния си мехур.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес