Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира Статуята на свободата в България?

12 ноември 2022, 15:00 часа
Реклама

В почти всички градове в България са построени паметници, посветени на герои, посветили живота си в името на свободата. Но има един много изящен и красив паметник, известен като “Статуята на свободата”.

Знаете ли къде се намира?

Реклама

В град Русе.

Паметникът на Свободата се издига в град Русе, на Площада на Свободата. Висок е 25 метра и се състои от полирана гранитна колона в античен стил, пиедестал, широка площадка и впечатляваща бронзова статуя. 

Представлява статуя на жена в античен стил, която държи меч в едната си ръка, а с другата сочи на север, откъдето идват руските войски.
Отпред паметникът е украсен с лавров венец, кръст и надпис “На поборниците и опълченците, които са взели участие за освобождението на България 1867-1877 г.”.

Знаете ли какво е старото име на Русе?

Трите барелефа представят моменти от сраженията на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на връх Бузлуджа, връчването на Самарското знаме и отбраната на връх Шипка.
На паметника са изобразени два лъва - единият разкъсва робските вериги, а другият брани свободата. В задната част има две оръдия-трофеи.

Гранитните блокове са доставени от Австрия. Статуята и барелефите са проектирани от прочутия флорентински скулптор Арналдо Цоки и изработени от Георги Киселинчев. Най-напред идеята е паметникът да изобразява руския цар-освободител Александър Втори, но по-късно се взема решение фигурата да бъде на жена - символ на свободата.

Идеята за построяването

Идеята за построяването на този красив паметник възниква още през 1890 г. сред русенското общество и се подема от русенското опълченско дружество. На 6 септември 1890 г. в Русе се извършва тържествен молебен по този повод. Взема се решение паметникът да се построи далече от центъра на града в един от парковете, но по-късно, при новия градоустройствен план (Русе е първият град в България с градоустройствен план) мястото се премества в новия център.
За тази цел се разрушават турските гробища и джамията до тях. Изгражда се голям нов площад с градина с редки дървесни видове и фонтани.

Знаете ли какво е старото име на Стара Загора?

Откриването на паметника

Паметникът е завършен през 1908 г. за честването на 30-та годишнина от Освобождението на България. Официалното откриване е на 11 август (Деня на Шипченската епопея) 1909 г. Новината за откриването на паметника получава изключително силен отзвук в цялата страна. Пристигат участници във войната от цяла България, стотици ветерани от София, Варна, Плевен, Шумен, специални гости като Панайот Хитов, Никола Обретенов и Христо Македонски.
Пристига и специална делегация от София начело с генерал Радко Димитриев, министър-председателя Александър Малинов, министърът на правосъдието Тодор Кръстев и др. Събралото се множество посреща с истински възторг Райна Княгиня.
Постепенно паметникът се превръща в емблема на града и едно от най-посещаваните места.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес