Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде най-често живеят микробите: 6 мръсни места в дома ви

11 юли 2024, 13:18 часа

Къщата само изглежда безопасна: учените са открили, че повече от 340 различни микроорганизми могат да бъдат намерени на повърхностите в жилищните помещения. Къде най-често се натрупват и какви мерки да предприемете, за да се предпазите?

Бактериите не могат да бъдат премахнати!

Наличието на микроорганизми - бактерии, гъбички или вируси - в къщата не се определя от качеството на почистване. В хранителна среда, например в следите от себум, които пръстите на ръцете и краката оставят върху предмети и при подходяща стайна температура, много от тях се размножават с огромна скорост.

Така бактериите при оптимални условия са способни да удвояват популацията си на всеки 20 минути.

Въпреки факта, че бактериите ни заобикалят навсякъде, тези микроорганизми са разпределени неравномерно в къщата. Дори ако всички стаи са почистени еднакво старателно, пак ще има места в къщата, където шансът да се натъкнете на патогени е по-висок.

Това са 8-те най-мръсни места в банята

Топ места, където има повече бактерии

На дръжки на врати, ключове, смесители за баня живеят много бактерии и вируси. Това са повърхностите, които хората докосват най-често. Освен това, те често се докосват дори преди да измият ръцете си, след като се върнат у дома от улицата. Тук често се срещат Staphylococcus aureus, E. coli, както и вируси като грип и риновирус.

На кухненски плотове и дъски за рязане се натрупват и много микроби. Заради контакт с храни, включително сурово месо, яйца и зеленчуци, те могат да станат място за размножаване на салмонела, Е. coli, чревни паразити и кампилобактер.

Поради влагата и натрупването на остатъци от храна се създава благоприятна среда за развитие на бактерии и мухъл в гъби за съдове и кухненски кърпи. Тук често се срещат Pseudomonas, E. coli, салмонела и плесени.

Текстилът (кърпи, спално бельо) абсорбират потта, събират микроскопични кожни люспи и често остават мокри. Това насърчава натрупването на бактерии и мухъл.

Влажната среда насърчава развитието на микроби в банята. Освен това редовната дезинфекция изисква не само вана, мивка и тоалетна, но също така постелки за баня и завеса.

Мобилни телефони, таблети, дистанционни за телевизори също са сред любимите места на микробите. Тези устройства се използват много често, включително по време на хранене и на улицата, и се почистват доста рядко.

7-те най-мръсни места в кухнята и как да ги почистваме

Как да забавим разпространението на микроби?

Повечето микроби, живеещи в дома, са безвредни за здравия човек. Има обаче и такива, които могат да причинят заболявания.

·       Staphylococcus aureus може да причини кожни, респираторни и чревни инфекции;

·       дрожди и мухъл - алергична реакция;

·       Salmonella и E. coli – водят до сериозно хранително отравяне.

За да забавите разпространението на бактерии, вируси, гъбички и паразити във вашия дом, важно е редовно да дезинфекцирате често използваните повърхности.

Дръжките на вратите, ключовете за осветление, крановете в кухнята и баните трябва да се третират с дезинфекционен разтвор ежедневно.

Същото важи и за смартфони, компютърни клавиатури и дистанционно управление на телевизори. Ежеседмично се препоръчва измиване на подове с почистващ препарат, обработка на водопроводни инсталации, пране на спално бельо, кърпи и парцали за многократна употреба.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес