Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време отнема на кофеина да напусне тялото?

14 септември 2024, 11:42 часа

За да намалите ефекта на кофеина, най-добре е да го изчакате и да избягвате да пиете повече кафе. Можете също така да подпомогнете процеса, като останете хидратирани, спортувате и ядете храни, богати на фибри.

Ако сте изпили твърде много чаши кафе и се чувствате нервни, може да се чудите дали има начин да изхвърлите излишния кофеин от тялото си.

Кофеинът е естествен стимулант, на който милиони хора разчитат всеки ден. И все пак, консумацията на твърде много от него може да причини странични ефекти като затруднено заспиване, ускорен пулс, нервност и треперене.

Тази статия обяснява дали можете да изчистите кофеина и предоставя съвети за намаляване на нервността и други неудобни ефекти.

Как да намалим ефекта на кофеина

Известно е, че ефектите на кофеина продължават няколко часа - и може да имате по-силно безпокойство, ако сте пили много кафе, сода, енергийна напитка или друга кофеинова напитка.

Всъщност, след като влезе в тялото ви, не можете да направите много, за да изхвърлите кофеина. Единственият начин да се отървете от него е да изчакате естественото му измиване.

Въпреки това можете да предприемете няколко стъпки, за да сведете до минимум страничните ефекти.

Спрете кофеина веднага щом забележите нежелани ефекти

Ако забележите неприятни симптоми като треперене, незабавно спрете да приемате кофеин. Храните и напитките с кофеин включват кафе, чай, енергийни напитки, газирани напитки, черен шоколад и някои сладоледи и десерти.

Кафето без кофеин е добър вариант, ако все пак искате да се насладите на вкуса и ползите за здравето от кафето. Въпреки това съдържа много малки количества кофеин, 2–7 mg на чаша (240 ml).

Освен това обърнете внимание на лекарства, добавки и продукти за лична хигиена, които могат да съдържат кофеин. Например, болкоуспокояващи без рецепта като аспирин (ацетилсалицилова киселина) могат да съдържат над 40-60 mg в една таблетка.

И накрая, определени формули за подобряване на ефективността, като добавките преди тренировка, може да имат големи количества кофеин, с до 250 mg само в 2 чаени лъжички (10 грама).

Изчакайте го

Стимулиращите ефекти на кофеина обикновено се забелязват през първите 45 минути от приема и могат да продължат 3–5 часа.

Освен това полуживотът на кофеина е 5 часа, което означава, че количеството кофеин във вашата система ще отнеме 5 часа, за да бъде намалено наполовина. След това ще отнеме още 5 часа, за да се намали количеството в кръвта ви до 25%.

Ако се притеснявате за съня, най-добре е да спрете приема на кофеин 6-8 часа преди лягане.

Останете хидратирани

Пиенето на вода е важно, за да останете хидратирани през целия ден.

Въпреки че има ограничени изследвания, много анекдотични доклади твърдят, че питейната вода помага за облекчаване на индуцираното от кофеин нервно напрежение. Това може да се дължи на факта, че дехидратацията може да влоши симптомите.

Следователно може да помогне да увеличите приема на вода, докато чакате кофеинът да напусне тялото ви.

Освен това, ако не сте свикнали с кофеина, той може да действа като лек диуретик и да доведе до повишено уриниране и по-чести изпражнения. Въпреки че това е рядкост за тези, които редовно консумират кофеин от кафе или чай, хидратирането може да помогне за намаляване на някои от тези ефекти.

Раздвижете се

Отидете на лека разходка, за да облекчите безпокойството и нервността.

Практикувайте дълбоко дишане

Ако се чувствате тревожни, поемете бавно, дълбоко въздух в продължение на 5 минути. Друга възможност е да практикувате медитация, за да успокоите ума и нервната си система.

Яжте богата на фибри храна

Храненето може да забави освобождаването на кофеин в кръвния поток. Изберете бавно смилаеми, богати на фибри храни, като пълнозърнести храни, боб, леща, нишестени зеленчуци, ядки и семена.

Вземете L-теанин

Въпреки че няма да противодейства на стимулиращите ефекти на кофеина, тази аминокиселинна добавка може да помогне за облекчаване на тревожността и намаляване на кръвното налягане. Не забравяйте да говорите с вашия медицински специалист, преди да го приемете.

Колко е твърде много

Повечето хора могат безопасно да консумират 400 mg кофеин на ден – еквивалента на около 4 чаши (945 ml) кафе.

Въпреки това, толерантността към кофеина варира в зависимост от възрастта, генетиката, теглото и способността на черния дроб да преработва кофеина. Освен това някои лекарства като орални контрацептиви и лекарства за сърце могат да увеличат времето за циркулация на кофеина в тялото ви.

Бременните жени трябва да се ограничат до 200 mg на ден, тъй като прекомерният прием на кофеин може да повиши риска от преждевременно раждане, спонтанен аборт и ниско тегло при раждане

Децата трябва да избягват кофеина поради рискове за развитието, а тийнейджърите трябва да ограничат приема му.

Рискове от прекомерен прием на кофеин

Въпреки че кофеинът е признат за безопасен, всеки го понася по различен начин.

Важно е да обърнете внимание на всички нежелани странични ефекти, включително главоболие, треперене, затруднено заспиване и повишена сърдечна честота. Ако изпитвате някой от тези симптоми, намалете приема.

Колко дълго кофеинът се задържа в организма?

Макар и рядко, може да възникне предозиране с кофеин и почти винаги се дължи на прекомерната консумация на енергийни напитки и инжекции. Симптомите включват:

  • болка в гърдите
  • треска
  • неравномерен сърдечен ритъм
  • тежка дехидратация
  • затруднено дишане
  • неконтролируемо движение на мускулите
  • повръщане

Ако получите някой от тези симптоми след консумация на много кофеин, незабавно потърсете медицинска помощ.

Кофеинът е ефективен, естествен начин за повишаване на енергийните ви нива, но много хора смятат, че са консумирали твърде много и искат да го изхвърлят от тялото си.

Страничните ефекти от прекомерния прием на кофеин включват затруднено заспиване, треперене, треперене и ускорен пулс.

Каква е препоръчителната доза кафе на ден?

Освен изчакването и избягването на кофеина, няма ефективно домашно лекарство за изчистване на кофеина от вашата система. Все пак можете да намалите страничните му ефекти, като останете хидратирани, ходите на разходка и ядете храни, богати на фибри.

Повечето хора могат безопасно да понасят 400 mg кофеин на ден - около 4 чаши (945 ml) кафе - въпреки че вашите лични ограничения може да варират. Не забравяйте да слушате тялото си и консумирайте само това, което ви е удобно.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес