Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко струни има китарата?

03 февруари 2024, 12:11 часа

Лагерен огън, хладен пясък, заливан от пенливи морски вълни, или стръмни планински върхове, изпращащи залеза, младежки смях и очи, търсещи се, за да слеят на фона на нежния глас на китарата – тази романтична спътница на не едно преживяване от младостта, оставило трайни спомени в съзнанието ни. 

Разни времена, разни нрави, но китарата все още достига до сърцата и ги увлича в ритъма си за танц. Този стар струнен музикален инструмент, макар да се чува все по-рядко на морския бряг все още е модерен музикален инструмент на сцената, защото на него се изпълнява не само класическа музика, но и джаз, рок, хевиметъл и др.

Колко струни има китарата, инструментът, за който са писали произведения и на който са свирели велики композитори като Шуберт, Вагнер и Паганини, за да е така подходяща за богатото разнообразие от стилове? Отговорът е изненадващ, а броят на струните – малък.

Колко струни има китарата?

Богатството от тонове на китарата, подходящи за десетки стилове музика, се дължи на 6-те струни с различна дебелина, с които китарата най-често разполага, макар да има и  модифицирани и модерни китари с добавени струни, които многократно надхвърлят 6. Седемструнната китара добавя една допълнителна струна към по-разпространената шестструнна китара, като тази добавена струна обикновено служи за разширяване на диапазона на баса.

Колко струни има арфата?

Съществуват и китари с повече от 7 струни, като 12-струнната китара, използвана от популярни изпълнители и групи, сред които R.E.M, The Smiths, Bon Jovi, Red Hot Chilli Peppers и други. 12-струнна акустична китара създава усещането за едновременно свирене на двама китаристи, добавя текстура, дълбочина и става любима на редица известни китаристи. Независимо колко струни има китарата, китаристите ги притискат с една ръка към металните пластини на грифа, а с другата  дърпат или удрят с пръсти или „перо“ струните.

Струните са най-важната част от китарата, източник на вибрация в струнните инструменти, под въздействието на която се ражда музиката. Те могат както да бъдат направени от само един материал, така и от комбинация от различни метали, като някои от тях служат за сърцевина на струните.

Освен струните китарите имат и тяло, изработено от дървесина с добри акустични характеристики – клен, орех, абанос, като и изборът на дървесина, и броят на струните се е променял през хилядолетната история на китарата. Стандартната акустична китара има 6 струни, но акустичните китари могат да имат от 6 до 18 струни. Стандартната електрическа китара има 6 струни, макар че електрическите китари могат да имат от 6 до 20 струни.

История на китарата

5 000 години назад във времето ни връща историята на китарата – един от първите музикални инструменти, познати на човечеството. Древни статуетки, намерени в Иран, също са доказателство за древния произход на китарата. В Испания този струнен музикален инструмент дори се превръща в национален през Средновековието. През XVIII век класическата китара навлиза в камерното музициране, променят се формата на тялото на китарата, дървеният материал, от който се изработва, както и материалът на използваните ключове.

Скъпа китара, открадната в Париж, беше открита в Търговище

В края на XVIII и началото на XIX век романтичният и завладяващ сетивата с гласа си струнен музикален инструмент добива съвременния си вид. Макар за кратко да е позабравена и да губи от популярността си в средата на 19 век, китарата отново се възражда в началото на 20 век.

Как се ражда името на китарата?

Сред любопитните теми освен колко струни има китарата е и свързаната със зараждането на името ѝ, кой и защо нарича този романтичен музикален инструмент именно така. За жалост няма да откриете отговор, който да е категоричен, тъй като теориите по темата са различни.

Още в Древна Елада се използвал струнен инструмент, подобен на лирата, кръстен „китара“. Друга теория за произхода на името го свързва с бога на занаятчийството, носещ името „kuthar“ – финикийска дума. В будизма също срещаме думата „китара“, но със значение на мъдрост и хармония, каквито всъщност обаче музиката на китарата безспорно поражда. Но едва ли е толкова важно кой и защо е нарекъл този музикален инструмент китара, по-съществени са възможностите му и музиката, която ни надживява.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес