Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-голямата държава, в която се говори на испански език?

25 юни 2024, 16:00 часа

В света има немалко държави, в които официален език е испанският – освен самата Испания, разбира се. Това са останки от някогашната испанска колониална империя, основната част от която се е намирала в Южна Америка. Най-голямата сред тях е Мексико, с почти 128 млн. жители. Между другото, самата Испания има 47-милионно население.

Реклама

Столица е Мексико-сити, един от огромните световни мегаполиси в света, заобиколен от непристъпни планини и вулкани. Руините на някогашния Теночтитлан все още пазят тайни, покрити с праха на вековете. Днес центърът на града Мексико се оформя от площад „Конституция“ в тържествен бароков стил и парка „Аламеда“, от булеварда „Пасео де ла Реформа“, площад „Гарибалди“ и други интересни места.

Климат

Климатът в страната е субтропичен на север и тропичен на юг. В крайбрежните курортни зони (Канкун, Акапулко) температурите са през зимата +26°C, а през лятото +35°C. Сезоните са два: ноември-април е сухият, а влажният (юни-септември), които се различават не по температура, а по количеството на валежите и особено по нивото на влажност на въздуха. Страната също е периодично разтърсвана от урагани; карибското крайбрежие е по-податливо на тяхното влияние.

В кои държави се говори официално на испански

Забележителности

В мексиканския град Гуанахуато се намира Музеят на мумиите, чиято експозиция се състои от човешки тела, мумифицирани по естествен начин.

В Теотиуакан („Мястото, където се раждат боговете“) все още не е ясно кога е започнало заселването му и защо жителите са изоставили града след време, но неговите архитектурни паметници са зашеметяващи. Пирамидите на Теотиуакан са на североизток от столицата Мексико-сити, приблизително на 40 км.

Taxco, планински живописен град, намиращ се под защитата на ЮНЕСКО като световен културен паметник, е запазил оформлението си с типични калдъръмени улици и къщи, характерни за колониалния период.

Югоизточно от Мексико-сити, в Чолула, има руини на огромна пирамида, облицована с гигантски каменни плочи, покрити с богато украсени резби.

Пуебла се намира в подножието на вулкана Попокатепетъл на около 100 км източно от Мексико-сити и е основана през 1531 г. Съдържа изключителни религиозни здания като катедралата от ХVІ век, изящни сгради като стария дворец на архиепископа и жилищни постройки със стени, облицовани с цветни плочки - „азулежос“".

Оахака се намира в югоизточно Мексико и е център на едноименния щат. Този град е основан през 1532 г. от испански заселници, последвали Ернан Кортес. Особеният чар на Оахака е комбинацията от индиански традиции и колониален блясък. Известна е и с факта, че произвежда специален вид текила - мескал.

Монте Албан бил религиозно средище на три цивилизации - олмеки, сапотеки и микстеки. Комплексът Монте Албан, със своите тераси, язовири, пирамиди, канали и изкуствени хълмове, е буквално издълбан в планините, превръщайки се в шедьовър на свещената топография.

Полуостровът Юкатан е центърът на цивилизацията на маите и е дом на огромен брой археологически обекти.

Топ 50 думи на испански език, които всеки трябва да знае

Ушмал („Построен три пъти“) е друг важен религиозен център на маите в Юкатан. Историческите паметници тук са просто безброй - Голямата пирамида, Пирамидата на магьосника ("Къщата на джуджето"), висока 38 м, сградата на владетелския дворец с известния "трон на двуглавия ягуар", Храмът на Фалосите, Къщата на костенурките, четириъгълника на манастира на монахините и Пирамидата на старата вещица.

Паленке е историческа мистерия на страната. Този известен град на маите се намира в планинската джунгла и е обкръжен отвсякъде с тропическа растителност. Неговите повече от 1400 са на площ, 4 пъти по-мащабна от всеки друг старинен индиански град.

Чичен Ица - това свещено място е било едно от най-големите средища на маите на полуостров Юкатан. Различни народи са оставили своя отпечатък върху облика на града. Представите на маите, толтеките и ица за света и вселената са отразени в каменни паметници и произведения на изкуството.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес