Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е любимата храна на нашия черен дроб?

22 юли 2024, 11:00 часа

За черния дроб са полезни най-вече онези храни, които са богати на витамините С и Е, омега-3, каротини или флавоноиди. Тези хранителни вещества имат антиокислително, противовъзпалително и защитно действие.

Д-р Татяна Занин споделя повече:

1. Артишок

Артишокът е богат на антиоксиданти, като цинарин и силимарин, които помагат за защитата на черния дроб от агресивността на свободните радикали. Също увеличават производството на жлъчка, намаляват производството на холестерол и стимулират растежа на нови здрави клетки в черния дроб.

2. Сок от червено цвекло

Сокът от червено цвекло е богат на нитрати и антиокислители като беталаините, които редуцират окислителното увреждане, предизвикано от свободните радикали, и възпалението в чернодробните клетки.

3. Броколи

Тези зеленчуци изобилстват с кемпферол - вид флавоноид, който има мощно противовъзпалително действие. Той защитава черния дроб и предотвратява заболявания като омазняване, хепатит или цироза. Броколите са наситени с фибри, които ограничават усвояването на хранителните мазнини от червата, регулират степента на вредния холестерол и активизират черния дроб да образува ензими, които детоксикират организма.

Кои храни са ключът за здрав черен дроб

4. Сьомга

Сьомгата е друга добра хранителна опция за черния дроб, защото е наситена с омега-3 - вид добра мазнина с антиокислителни и противовъзпалителни свойства, които защитават черния дроб и го поддържат в добро здравословно състояние; те предотвратяват натрупването на холестерол и триглицериди, които причиняват затлъстяването му. Най-много омега-3 е концентрирана в кожата на сьомгата. Идеалният вариант е да консумирате сьомга поне 3 пъти седмично.

Други храни, богати на омега-3, са ленени семена или семена от чиа, орехи и други риби като риба тон, сардини, херинга и скумрия.

5. Овесени ядки

Тези ядки са продукт, наситен с бета-глюкан - вид фибри, отлични за доброто здраве на черния дроб, защото помагат за редуциране на степента на вредния холестерол. Те могат да се натрупат в черния дроб, като намаляват усвояването на мазнини от храната, подобряват функционирането на имунната система и успокояват възпалението, което може да причини затлъстяване на този орган.

6. Зехтин екстра върджин

Този вид зехтин е една от най-здравословните мазнини за организма, тъй като съдържа полифеноли с противовъзпалителни и антиокислителни свойства. Те, освен всичко друго, също и намаляват натрупването на мазнини и подобряват притока на кръв към черния дроб.

За да получите тези ползи, можете да консумирате една чаена лъжичка (6,5 мл) екстра върджин зехтин на ден.

Кои храни са много вредни за черния дроб?

7. Чесън

Чесънът съдържа алицин, който има антиокислително въздействие и намалява лошия холестерол и триглицеридите. По този начин ограничава риска от трупане на мазнините в черния дроб.

8. Портокал

Портокалът е отличен източник на витамин С, както и на флавоноиди и каротиноиди с противовъзпалително действие Тези вещества намаляват увреждането на клетките, което може да създаде условия за възпаление и развитие на чернодробни заболявания.

Идеалното е да консумирате поне 1 суров портокал на ден или 150 мл натурален сок.

9. Кафе

Кафето е напитка, която спомага за доброто здраве на черния дроб, защото е богато на антиокислители като кофеина, който защитава черния дроб от увреждания, особено от омазняване. Проучвания сочат, че ежедневният прием на кафе намалява рисковете от хронични чернодробни заболявания като цироза или фиброза, и предпазва от рак черния дроб.

Идеалното е да пиете две до три чаши черно кафе на ден без захар.

10. Зелен чай

Този вид чай съдържа фенолни съединения като епигалокатехина. Той има антиокислителни свойства и помага за намаляване на лошия холестерол и триглицеридите, които се напластяват в черния дроб, причинявайки омазняването му.

Зеленият чай обаче е наложително да се пие само след медицинско консултиране, тъй като прекомерната му употреба може да причини обратен ефект и да увреди черния дроб.

Внимание! Статията е информативна. Не прибягвайте до самолекуване и търсете винаги медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес