Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е първата християнска държава в Европа?

17 април 2022, 16:00 часа

Християнството в Европа

Християнството е най-разпространената религия в Европа. Изповядва се по тези земи още от 1 в. от новата ера. Според проучване на Pew Research Center 76,2% от европейците се самоопределят като християни. От тях 48% са римокатолици, 32% са източноправославни, а 19% - протестанти.

Началото

Християнството води началото си от учението на Исус Христос, който провъзгласява предстоящото Божие царство и е разпънат около 30-33 г. Последователите му вярват, че той е Божият Син, който умира, за да изкупи греховете на човечеството и е бил възкресен от Бог.
В първите два века на новата ера последователите на Исус са били подложени на гонения от властта в Римската империя. Първият император, който обявява християнството за официална религия в Римската империя е Константин през 313 г. 

Учен изследва разноцветната палитра на ранното християнство

Но има една държава в Европа, която приема християнството преди това. Знаете ли коя е тя?

Армения е първата държава в света, която приема християнството за официална религия през 301 г.

Кратка история на християнството в Армения

Още през 1 в. от новата ера апостолите Тадей и Вартоломей проповядват християнството в страната и се считат за основатели на Църквата в Армения. Арменската легенда гласи, че още след Възнесението на Исус, един от неговите ученици, апостол Тадей дошъл в Едеса и изцелил от проказа Абгар - царя на Осроени. След това ръкоположил Адея в епископски сан и се отправил към Велика Армения, като проповядвал Божието слово. Много хора го последвали, сред които и дъщерята на арменския цар Санатрук. Заради вярата си Тадей, както и царската дъщеря, приели мъченическа смърт.

Тайнствена планина в Китай ражда каменни яйца

Официалното приемане на християнството е свързано с две основни личности - цар Трдат Трети и Свети Григорий Просветител. ЦарТрдат наследява трона на баща си Хосров Втори, убит заедно със съпругата си от Анак Партийски. Същият този Анак е баща на Григорий, бъдещия светец, единственият оцелял след екзекуцията на семейството си.

Трдат управлявал добре, прогонил враговете, държал в страх персийците, утвърдил съюза с Римската империя, обявил град Вагаршапат за столица на царството си. През това време Григорий растял в Кападокия, възпитаван сред християни. Жени се за отдадена християнка наречена Мириам, става баща на двама сина, след което се оттегля в монашество, надявайки се така да евангелизира Армения и да изкупи греховете на баща си.

Християнството е най-разпространената религия

Свети Григорий и Хор Вирап

Григорий пристига в Армения, за да помогне на новия цар и започва работа като секретар в армията. По това време сред народа бил широко разпространен политеизмът. Царят му заповядал по време на езически фестивал да направи жертвоприношение към богинята Анахит. Той отказал заради християнската си вяра и тогава другите разкрили връзката му с Анак. Разярен, царят изпратил Григорий в пропастта на тъмницата в Хор Вирап и го подложил на мъчения. 

Очаквало се да умре бавно и мъчително от глад, но той оцелял заради виденията на една християнска вдовица. Вдовицата имала странен сън, в който й се казало до хвърли парче прясно изпечен хляб в пропастта, където е Григорий. Така в продължение на 13 години всеки ден тази жена му носела прясно изпечен хляб. 

Обявяване на християнството за държавна религия

През това време цар Трдат наказвал жестоко всички християни в страната, поради което полудял. Един ден сестрата на царя получила видение, в което Господ я посещава и й казва, че единствената надежда брат й да се излекува е, ако Григорий му помогне. Така след дълги години затворничество, Григорий бил освободен от тъмницата, за да излекува лудостта на царя.

Древни тайни, които остават неразгадани

С неговите молитви царят бил изцелен и се отдал на разпространение на християнството в цяла Армения. Така през 301 г от новата ера царят обявил християнството за държавна религия.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес