Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни помагат за пречистване на кръвта от излишната захар?

03 октомври 2024, 13:30 часа

За да намалите нивата на кръвната захар, е важно да обърнете внимание на диетата си, като редовно практикувате физическа активност. Това позволява да се избягнат скокове и натрупвания на захар в кръвта.

Д-р Кларис Безера, специалист по спешна медицина на вътрешни болести в Университетския болничен център „Санто Антонио“ в Порто, разяснява този проблем. 

Натрупването на излишна кръвна захар, състояние, научно дефинирано като хипергликемия, възниква, когато степента на кръвната захар на гладно е над 100 мг/дл - ситуация, която, ако е постоянна, може да има лоши последици за функционирането на различни органи. Затова, щом се появят такива симптоми, е важно да се консултирате с ендокринолог, за да може да се извърши клинична оценка и да се назначат тестове, които да помогнат за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата и преценяване на риска от усложнения.

Още: Червено цвекло - как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

Как да намалим кръвната захар?

За да намалите нивата на кръвната захар, е важно да следвате инструкциите на вашия общопрактикуващ лекар или ендокринолог, като обикновено се препоръчват за повече или по-малко дълготрайно практикуване следните действия.

1. Прием на лекарства

Употребата на антидиабетни лекарства може да бъде препоръчана от лекаря за регулиране на нивата на захарта, особено когато вече има диагноза диабет. Поради това може да се предпише употребата на метформин, глибенкламид, глимепирид, гликлазид или инсулин.

Още: Червено вино - как влияе на кръвната захар и подходящо ли е за диабетици

2. Здравословно хранене

Храненето е от съществено значение за понижаване на нивата на кръвната захар. Препоръчително е да се избягва консумацията на захар и въглехидрати и да се увеличи консумацията на пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и добри мазнини.

Освен това се препоръчва вместо изобилни и малко на брой хранения – тоест обичайните закуска, обед и вечеря, да се практикуват малки по обем, но чести хранения през целия ден, със среден интервал помежду им от 3 часа, за да се избягнат скокове на кръвната захар.

3. Редовна физическа активност

Още: Орехи - как влияят на кръвната захар и подходящи ли си за хора с диабет

Редовното практикуване на физическа активност е важно, понеже така циркулиращата захар се използва като източник на енергия и се предотвратява застояването на големи количества.

Затова се препоръчва човекът да практикува ходене, бягане, тренировки с тежести или друга физическа активност поне 30 минути на ден.

4. Консултиране с ендокринолог

Редовните консултации с ендокринолог са важни, особено в случай на диагноза диабет. Това ви позволява да наблюдавате степента на глюкозата, по този начин да коригирате приеманите лекарства и да предотвратявате усложнения. Също така е важно консултациите с диетолог бъдат по-чести, за да се правят корекции в хранителния план.

Мониторингът на храненето в период на пред-диабет играе основна роля, тъй като чрез промяна на хранителните навици е възможно да се предотврати прогресирането към диабет.

Как да разберете дали степента на захарта е висока?

За да разберете дали степента на кръвната захар е висока, важно е да си направите тест за кръвна захар на гладно – при него степента на глюкозата се счита за висока, когато се установи концентрация над 100 мг/дл. Обикновено се счита за диабет състоянието, когато концентрацията на глюкоза е над 126 мг/дл в поне две различни дози или над 200 мг/дл в единична доза.

В допълнение към теста за глюкоза на гладно, лекарят може да поиска и други тестове като орален тест за глюкозен толеранс (OGTT), за постпрандиална кръвна захар или гликиран хемоглобин, които предоставят информация за нивата на глюкозата през последните три месеца.

За да се потвърди евентуалната висока степен на кръвната захар, лекарят също така оценява признаците и симптомите, които лицето може да изпитва и които са показателни за хипергликемия, като например прекомерна жажда, повишено желание за уриниране, главоболие, изтръпване на ръцете или краката и сънливост.

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

---

източник: https://www.tuasaude.com/acucar-no-sangue/

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес