Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои болести по гълъбите са опасни за хората?

08 август 2024, 12:43 часа

Гълъбите са птици, срещани често във всеки град, на които хората се радват и се грижат за тях. Но те може да са опасни за човешкото здраве, тъй като е възможно да пренасят различни болести като, например, криптококоза, пситикоза, хистоплазмоза, вирусен енцефалит или салмонелоза.

Предаването на тези заболявания се случва чрез контакт с изпражненията на гълъбите, пряко или косвено. Екскрементите може да съхнат, да станат на прах и да бъдат вдишани от хора; може да замърсят повърхности, вода или храна.

Д-р Марсела Лемуш разказва за болестите по хората, пренасяни от гълъби. 

Основните болести, пренасяни от гълъби, са следните.

1. Криптококоза

Криптококозата е една от главните болести, предавани от градски гълъби и се предизвиква от гъбичка, която живее и се развива в изпражненията им - Cryptococcus neoformans. Когато се вдишват спори на тази гъбичка, първоначално се наблюдава нарушение на функциите на белия дроб; а с развитието й може да се разпространи на други места в тялото през кръвта, да достигне нервната система и да доведе до менингит, което е тежко усложнение на криптококозата.

Симптомите на криптококоза са различни и зависят от степента на увреждания в имунната система - но най-често срещаните са постоянно кихане, задух, слабост и болка в цялото тяло, хрема.

Поверия: Какво ще ти се случи, ако кацне гълъб на терасата

2. Салмонелоза

Макар салмонелозата да е по-често наблюдавана след поглъщане на замърсени храни или на такива, които са преминали слаба термична обработка, бактериите на салмонелата може да се пренесат и чрез изпражненията на гълъбите. Причината е, че когато екскрементите засъхнат и се превърнат на прах, те биват пренасяни от вятъра и може да попаднат върху зеленчуци и плодове; които, ако не са добре измити, заразяват хората.

Обикновено признаците на салмонелоза са стомашно-чревните болки; може да има повръщане и гадене повече от 24 часа, интензивна диария, ниска температура и постоянна болка в корема.

3. Вирусен енцефалит

Гълъбите са един от най-важните преносители на енцефалитните западнонилски вирус и този от Сейнт Луис. Тези типове енцефалит се предават от комари, които след пренасянето им от гълъби може да нападнат хора и да им вкарат вируса.

Най-честите симптоми са висока температура, тежко главоболие припадъци.

Каква е разликата между гугутка и гълъб

4. Ешерихия коли

Тази бактерия, обозначавана още като е E. Coli, се развива в човешкия чревен тракт, но в големи количества присъства също и в изпражненията на гълъбите. За да я избегнете, важно е да измиете ръцете си, ако сте били сред гълъби.

Симптоматиката на инфекция с E. coli включва прекомерна умора, чревно-коремна болка, повръщане, гадене и диария.

5. Хистоплазмоза

Хистоплазмозата е инфекция, причинена от гъбичката Histoplasma capsulatum, която може да се предава от гълъби и прилепи. В околната среда може да се освободят спори, които да бъдат вдишани от човека.

Основните симптоми са треска, главоболие, затруднено дишане, суха кашлица и болки в гърдите.

6. Пситакоза

Психозата е инфекция, причинена от бактерията Chlamydia psittaci, която може да се намери при гълъби, папагали и други птици. Предава се на хора чрез директен контакт със сухи изпражнения или секрети, замърсени от бактериите.

Основните симптоми на пситакозата са главоболие, треска, втрисане, мускулна болка, затруднение на дишането, уголемени далак и черен дроб, диария, коремна болка и повръщане.

Как да предотвратим болести, пренасяни от гълъби?

След контакт с гълъби винаги измивайте старателно ръцете си.

В случай на заболяване, което компрометира имунната система, като инфекция с ХИВ-вирус, избягвайте гълъби и техните екскременти.

Ако големи количества гълъби кацат в двора или в градината ви, се препоръчва да бъдат премахнати всякакви хранилки и поилки за птици и да се поддържа целия имот в добро състояние.

Внимание! Статията е само за информация. Не се самолекувайте, а винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес