Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои зеленчуци свалят най-много холестерола?

10 октомври 2024, 17:00 часа

Стане ли въпрос за холестерол, пациентите най-живо се вълнуват от нивото на лошия холестерол в кръвта и какви медикаменти трябва да приемат, за да не се стигне до усложненията – натрупване на плаки  по стените на  съдовете и риска от инфаркт и инсулт. Не само обаче нивото на лошия холестерол е от значение, но и това на добрия, който реално помага за редуциране на лошия, както и не само медикаментите помагат за понижаване на нивата на лошия холестерол  в кръвта, подходящата диета и разумно съставеният хранителен режим също работят добре в тази посока. Както е известно, че някои храни увеличават нивата на лошия холестерол в кръвта, така други ги понижават, помагайки на пациентите да минимизират риска от сърдечно-съдови инциденти, дължащи се на натрупаните по стените на съдовете плаки.  Сред тези  полезни за пациентите с висок холестерол  храни особено се открояват зеленчуците, тъй като ползата от консумацията им далеч не се изчерпва с поддържане на холестерола в нормални граници и понижаване на нивата на лошия холестерол. Кои зеленчуци свалят най-много холестерола и как да ги консумираме, за  да извлечем максимална полза от тях?

 

Кои зеленчуци свалят най-много холестерола?

Още: Закуска против стареене: Какво да ядем сутрин, за да изглеждаме с 10 години по-млади

Като най-полезни за пациентите с висок холестерол са сочени бобовите растения, ядките, авокадото и мазната риба, като научните изследвания по темата сочат, че те понижават нивата на лошия холестерол в кръвта. Сред тях обаче нито ядките, нито авокадото, нито рибата са зеленчуци, което значително намалява избора на продукти за трапезата на страдащите от висок холестерол, подложени на диета. За щастие, разнообразието от зеленчуци, които понижават нивото на холестерола, е богато и позволява също така разнообразно меню. Тези зеленчуци са:

 

-          Боб

Безспорен първенец,  чието действие, свързано с понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта, е доказано с множество научни изследвания. Едно от поредните проучвания по темата, проведено през 2021 г., изследва ефектите от консумацията на боб върху нивата на LDL и установява, че само месец е достатъчен, за да се редуцират нивата на лошия холестерол. Важно е обаче бобът да е варен, а не сготвен  запържен. Начинът на приготвяне на зеленчуците, които са отговор на въпроса „Кои зеленчуци свалят най-много холестерола?“, определено играе важна роля и съвсем не е без значение за действието им върху пациентите при включването им в диетата с лечебна цел. Бобът е полезен и при затлъстяване, диабет и хипертония, което е още една причина да консумирате този ценен източник на белтъчини. 

Още: Кои са забранените храни при инсулинова резистентност?

-          Леща

Подобно на боба, лещата понижава нивата на лош холестерол в кръвта и заедно с боба попада в категорията полезни варива за пациентите с висок лош холестерол.

-          Грах

Още един зеленчук от семейството на бобовите растения се оказва изключително полезен за пациентите с висок лош холестерол, като консумацията на грах, приготвен по подходящ начин, е отлично решение за подобряване на здравето на тези пациенти и понижаване на нивата на лош холестерол в кръвта им.

Още: При ниска кръвна захар - ето какво е най-добре да ядем

-          Листни зеленчуци

Еднообразното меню би отказало от диетата и най-загрижения за нивата на лошия си холестерол пациент. Избор на пълноценни и полезни зеленчуци, редуциращи лошия холестерол, обаче има, като това разнообразие помага на пациентите да не се отегчат и да следват диетата си. Изключително  полезни за редуциране на лошия холетерол в кръвта са листните зеленчуци. Тъмните листни зеленчуци като спанакът например съдържат лутеин и други каротеноиди, които са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания и по-ниски нива на лошия холестерол. Проучване от 2019 г. сочи, че листните зеленчуци постигат това, като се свързват с жлъчните киселини и  така тялото само отделя повече холестерол. По-ранно проучване открива, че лутеинът от листните зеленчуци понижава нивата на окисления LDL холестерол и може да помогне за предотвратяване на свързването на холестерола със стените на артериите. А именно това отлагане в стените на артериите води до риск от съдови инциденти и прави холестерола толкова опасен.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-lower-cholesterol-levels#legumes

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес