Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са забранените предмети при пътуване със самолет?

12 август 2024, 10:44 часа

Предстои ви дългоочаквана ваканция и пътуване със самолет за първи път? Вероятно имате много страхове, колебания, въпроси, сред които и свързани с багажа – какво може да вземете със себе си на борда, в какъв размер, много ли са забранените предмети при пътуване със самолет и кои са те, както и кои са вещите, които не може да вземете в ръчния багаж, но могат да пътуват в регистрирания.

Забранените предмети при пътуване със самолет със сигурност са свързани с мерките за безопасност, тоест забраните не са, за да ви притесняват и тормозят, а за да гарантират сигурността ви. Вие вероятно също бихте искали да пътувате с изряден, технически пригоден и безопасен самолет, в който никой не носи взривно устройство. Вижте списъка със забранените предмети при пътуване със самолет, за да не се окаже, че в багажа ви има такъв.

Забранените предмети при пътуване със самолет – кои са те?

При пътуване със самолет е недопустимо да носите със себе си – без да е от значение дали в ръчния багаж, или в регистрирания, следните предмети: туристическа бутилка с пропан-бутан, газова факла, запалка с въглен  таблетки, всякакви запалими и взривни вещества като: детонатори, възпламенители, динамит, фойерверки, сигнални ракети, гранати, мини, детонатори, бездимни припаси, както и химични и токсични вещества като отрови, парализиращи спрейове, пожарогасители, киселини, основи, радиоактивни вещества.

Какво никога не се слага в багажа преди полет?

Изредените предмети са забранени както за ръчен, така и за регистриран багаж. Имайте предвид, че има и разрешени по принцип предмети, но с определени  изисквания за тях като да нямат остри върхове. Ако носите чадър или лични средства за подпомагане на придвижването на хора с увреждания те не трябва да са с остри върхове.

Забранените предмети при пътуване със самолет, които не може да сложите в регистрирания багаж, но може да сложите в ръчния багаж

Списъкът включва следните предмети: литиево-йонни батерии, външна батерия за зареждане на устройства.

Забранените предмети при пътуване със самолет, които не може да сложите в ръчния багаж, но може да сложите в регистрирания багаж

Този списък е по-дълъг. Погрижете се, ако пътувате с тези вещи, те да са в регистрирания багаж - самобръсначки, ножчета за бръснене, игли за плетене, нож, ножица, игли, спринцовки, скалпел, тирбушон, брадвичка, напитки, закупени преди проверката за безопасност, поставени в контейнери над 100 мл, спортни и хоби предмети като скейтборд, харпуни, копия и арблети, голф, ски, хокей екипировки, кънки, предмети, свързани с езда, сноуборд, велосипед, детска количка, дартс, палатка. безжична мишка, Bluetooth слушалки, радиопредаватели, оборудване или играчки с дистанционно управление, принтери и компютърни периферни устройства, лазерни показалки, малки инструменти с остри краища, стоманени въжета, белезници, чукове, куфарче с монтажни инструменти, нож, свредели, отвертки, тирбушон, инвалидни колички и други устройства, захранвани от батерии или акумулатори, боеприпаси, ракети, димни шашки, оръжия с топчета и сачми, оръжия за бойни изкуства, катапулти, прашки, арбалети, телескопични палки, пушки, пистолети, устройства за зашеметяване на животни. Имайте предвид, че за някои предмети, разрешени за регистрирания багаж, трябва да съобщите предварително като огнестрелните оръжия, на електронната цигара в регистрирания багаж е необходимо да извадите батерията и да я поставите в ръчния багаж.

Какво трябва да знаем за багажа си при пътуване със самолет

Имайте предвид и че течностите в ръчния багаж като козметика трябва да са в контейнери по 100 мл всеки. Не важи за лекарства, ако са нужни на пациента по-големи количества по време на полет.

В идеалния случай ще проверите правилата на съответната компания, с която планирате да летите, тъй като всяка има и свои правила, като е напълно възможно предмет, посочен в този списък като разрешен, да е забранен за превоз от съответната компания или при полет за дадена страна. Така че заложете на сигурно и проверете, за да не се наложи да се лишите от вещите си на летището и да останат там, тъй като списъкът е примерен, не е обощвалиден. Лек полет!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес