Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-вредните мазнини, които трябва задължително да избягваме?

28 ноември 2023, 14:50 часа
Реклама

В недалечното минало медицината определяше мазнините като вредни и препоръчваше максимално ограничаване на консумацията им с цел недопускане на наднормено тегло и всички, свързани с него, хронични заболявания, както и на затлъстяване в областта на вътрешните органи, което представлява сериозен, макар да е невидим, риск за здравето. Напредъкът на науката и медицината разделиха мазнините на полезни и вредни или още наричани добри и лоши мазнини.

И докато първите са жизнено необходими за усвояването на някои витамини и минерали, за борбата с лошия холестерол, за изграждането на клетъчните мембрани и обвивките около нервите и за протичането на редица процеси в тъканите и органите, то вторите – лошите мазнини, са пряко свързани с повишаване на нивата на лошия холестерол в кръвта и образуването на плаки в съдовете, в резултат на които се наблюдават както сърдечно-съдови заболявания, така и остри съдови инциденти – инфаркт, инсулт.

Отказът от приема на мазнини като цяло, а не само на вредни мазнини, е не само неефективно средство за отслабване, но води и до влошено здравословно състояние. Това налага разпознаването на лошите мазнини и овладяване на знания относно това кои са най-вредните мазнини, които трябва да се избягват.

Кои мазнини са полезни за тялото ни

Най-вредните мазнини – кои са те и защо да ограничим консумацията им?

Наситени мазнини и трансмазнините са идентифицирани от научните изследвания като най-вредните мазнини за здравето, като вторите са по-лошият избор на мазнини от първите. Лесно може да разграничите полезните от вредните мазнини, без да е нужно  да познавате всички продукти, които съдържат полезни мазнини, както и всички, които съдържат вредни, по състоянието им – най-вредните мазнини – трансмазнините –  са в твърдо състояние на стайна температура.

-          Трансмазнини

Майкъл Джейкъбсън, изпълнителен директор на Центъра за наука в обществен интерес, сочи трансмазнините като най-вредните мазнини. Редица научни изследвания потвърждават това. Най-вредните мазнини се откриват в храни, които съдържат частично хидрогенирани растителни масла като маргарин, тестени изделия, пакетирани изделия от тесто и захарни, пържени храни, бързи закуски, печива и други.

Лекарите свързват трансмазнините с повишен риск от възпаление в тялото, което, от своя страна, поражда риск от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и съдови инциденти. Най-вредните мазнини не само увеличават нивата на лошия холестерол в тялото, но и редуцират и потискат добрия, с което нанасят двойна вреда върху здравето. 

Когато говорим обаче за най-вредните мазнини, съществено е и да правим разлика между естествени и изкуствени трансмазнини. Първите не са толкова вредни за здравето. Те се срещат в малки количества в млечните продукти и месото, а вторите – изкуствените се получават, когато течните масла се втвърдят в „частично хидрогенирани“ мазнини.

Именно те са големият и основен проблем за здравето, създаващ значителни рискове от повишаване на нивата на лошия холестерол в кръвта и от съдови инциденти. Консумирани дори в малки количества, те многократно увеличават риска от сърдечни заболявания, поради което Американската сърдечна асоциация препоръчва ограничаване на трансмазнините до по-малко от 2 грама на ден. 

-          Наситени мазнини

Наситените мазнини се намират в животински продукти (месо, птича кожа с високо съдържание на мазнини), както и в растителни мазнини, които са течни при стайна температура, като кокосово и палмово масло. Днес множество продукти имитират млечните, без да съдържат мляко като цяло. Тези млечни продукти се произвеждат от палмово масло, което е изключително вредна наситена мазнина, поставяща на риск както здравето на сърцето и съдовете, както и цялостното здраве.

Кои храни помагат за изгарянето на подкожните мазнини?

Палмова мазнина се съдържа и в редица пакетирани сладки изделия, течен шоколад и други продукти. Важно е да четете внимателно етикетите и опаковките на продуктите, които купувате, за да се уверите, че не съдържат наситени мазнини или какво количество съдържат. Диетичните насоки от 2005 година препоръчват ограничаване на наситените мазнини до 10% или по-малко от общите калории, докато повечето асоциации, заети със здравето на сърцето, препоръчват този процент да не е по-висок от 6-7.

Съществуват редица научни доказателства в подкрепа на твърдението, че наситените мазнини увеличават риска от рак на дебелото черво и простатата, което е още един довод в подкрепа на ограничаване на консумацията им.

Имайте предвид, че отказът от консумация на мазнини не е решение, тъй като това ще доведе и до полезните за здравето полезни мазнини. Нещо повече – отказът от мазнини ще доведе до увеличена консумация на захари и бързи въглехидрати, които са не по-малко вреди от най-вредните мазнини.

Статията има само  информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес