Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-опасните болести по кокошките?

12 август 2024, 08:45 часа

Според характера си заболяванията по кокошките може да се подразделят на няколко сегмента:

- протозоонози (кокцидиоза);

- инфекциозни;

- паразитни;

- гъбични;

- хелминтози;

- външни паразити;

- болести, свързани с храненето.

Кокцидиоза (еймериоза)

Често срещано заболяване. Причинители са протозойните паразити еймерии (кокцидии).

Симптоми: слаб апетит или пълната му липса. Втрисане (кокошката, разрошена, се опитва да заеме място в зона с открито слънце и да се стопли). Крилете са притиснати към тялото, блед гребен, разрошена перушина. Слузеста диария, понякога с капки кръв

При възрастните кокошки кокцидиозата протича обикновено в хронична форма и собствениците дори не забелязват заболяването. При пилетата - в остра форма; като смърт настъпва 2-3 дни след първите признаци, достига 70%. Диагноза се прави посредством лабораторни изследвания.

Профилактика: редовно почистване на оборудването. Редовна смяна на постелята. Дезинфекция на курника. Предотвратяване на попадане на изпражнения във водата и храната.

Кога се слага йод във водата на кокошките?

Инфекциозни болести

Това са заболявания, причинени от проникването на патогенни микроорганизми и вируси в тялото. Тази група болести е най-опасната, тъй като една птица може да зарази всички останали, което води до неизбежна смърт.

Признаци

Внезапна поява на симптомите. Масово разпространение. Тежко протичане. Висока смъртност. Наличие на характерни симптоми (гноен и лигавичен секрет от носната и устната кухина и от очите, кашлица, нехарактерни движения, бърза смърт без видима причина)

Тези заболявания се диагностицират от ветеринарни лекари в лаборатория.

Паразитни болести

Гъбичните заболявания се провокират от паразитни гъби. Те намаляват устойчивостта към инфекции. Развиват се в условия на неспазване на санитарните и хигиенните стандарти, пренаселеност, относително високи температури, висока влажност, както и лошо качество на зърнените фуражи. Като превантивна мярка трябва да се спазват условията за отглеждане.

Хелминтози

Заболявания, причинени от хелминти (паразитни червеи). Понякога дори при най-добрите условия е трудно да се предпазят кокошките от хелминти. Например, паразитите могат да се носят по подметките на обувките. Дива птица, която е долетяла да яде заедно с домашни птици, може да направи същото.

Външни паразити

При ухапване от птичи буболечки се появява локално възпаление на мястото на ухапване и се образуват „водни" мехури. Кокошките стават унили, депресирани и снасянето на яйца намалява рязко. На мястото на ухапване е възможно самокълване. През деня паразитите се крият в пукнатини и могат да бъдат открити само вечер при инспектиране на кокошките.

Кърлежи

Кърлежите тип „иксодиди“ могат да заразят птиците чрез ухапване с инфекциозно заболяване.

Кокошинките масово нападат кокошките. Поради кървене птиците стават летаргични, снасят малко яйца, а гребенът и „обеците“ им избледняват.

Микроскопичните кърлежи живеят във фоликули и пера. Провокират загуба на пера, остри възпаления в различни участъци на дермата.

Под кожата се заселват кърлежите на крастата. Кокошките кълват сами себе си и перата им падат. По краката се налепва специфична бяла кора.

Болести, свързани с храненето

Диспепсия

Кокошките губят способностите си да усвояват и смилат храната. Причини: лошокачествен фураж, хранене с пълнозърнести храни. Прекалено ранно включване на трудно смилаеми фуражи в менюто на пилетата. Замърсена вода, твърде често смяна на различните видове фураж (примерно, от зърна към прясна трева или силаж).

Хиповитаминоза

Симптоми: депресия, слабост, полузатворени очи, увиснала глава, диария.

Лечение: не се изисква при лека форма. Достатъчно е да прегледате храната, условията на живот и да елиминирате подозрителните фактори. За лекуване на заболяването в тежка форма се използват антибиотици.

Атония на гушата

Настъпва, когато гушата е задръстена с храна и кокошката не може да яде. Причини: пълнозърнеста храна, евентуално продължително гладуване.

Симптоми: отказ от хранене, летаргия, изпускане на течност с кисела миризма от клюна, затруднено дишане с развитието на болестта.

Третиране: налейте вода със спринцовка така, че погълнатата и заседнала храна да омекне в течна каша. Извършете процедурата неколкократно до изчезването на проблема.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес