Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-известните писатели в света?

18 юли 2022, 18:32 часа
Реклама

Тези имена са познати на всички грамотни хора по света и са останали завинаги в съкровищницата на литературната класика.

Лев Толстой. Всеки ученик е запознат с творчеството на този блестящ руски писател. Произведенията му отдавна са завладели целия свят. Той става една от главните фигури в руската литература, съчетавайки класическия стил на 19 век и модерното писане. Великият писател участва през 1853 г. в отбраната на Севастопол срещу войските на Англия, Турция, Франция и Сардиния. Най-известните негови творби са романите „Война и мир“ и „Ана Каренина“.

Джеймс Джойс. Роден в Ирландия. Има голямо влияние при прехода от класическия роман към новите течения в литературата. Той има много стихотворения и проза, които се четат от широката публика и до днес. Най-забележителното му произведение е романът „Одисей“.

Фьодор Достоевски. Руски писател и мислител с изключително огромен принос в световната литература. Неговите произведения се четат и днес по цял свят. Произведенията на Фьодор Михайлович имат особено въздействие върху Запада - въз основа на неговото творчество се откриват цели нови литературни течения. Най-популярните му романи са пет: „Юноша“, „Бесове“, „Идиот“, „Престъпление и наказание“ и „Братя Карамазови“.

Интересни факти за прочути писатели

Уилям Шекспир. Неговите литературни творения са историческо наследство за родната му Англия. През живота си той написва много творби, чиято популярност е безсмъртна. Произведенията му са преведени на всички световни езици, до ден-днешен се играят театрални спектакли по негови пиеси. Има много хипотези кой е скрит зад това име – според някои историци става дума за цяла група английски аристократи, писали под този псевдоним, понеже заниманието с театър по онова време се смятало за недостатъчно изискано.

Михаил Булгаков. В една от речите си Сталин казва, че „пиесата „Дните на Турбините“ е антисъветско произведение“ - но когато пиесата бива забранена, нарежда да бъде върната на сцена (през януари 1932 г.) и повече не я забранявали. През 1939 г. писателят диктува на жена си последния вариант на романа „Майстора и Маргарита“. Той е публикуван за първи път в 1966 г. - тоест, 26 години след смъртта на автора и му носи световна слава. През 2000 г. източноевропейската критика оцени „Майсторът и Маргарита“ като най-доброто произведение в световната литература на ХХ век.

Уилям Фокнър. Този американски писател получава Нобелова награда в 1949 г. Първото му постижение е романът „Врява и безумство“, получил висока оценка от критиците. Но за широката публика неговите плодове на вдъхновение по това време остават непризнати. За да изкарва прехраната си, Уилям започва да пише холивудски сценарии през 1932 г.

Най-известните цитати на Шекспир

Чарлз Дикенс. Известен английски писател, писал романи и есета. Той бил много популярен сред англоезичните писатели от онова време. Признат е за един от великите белетристи на 19 век. Неговите творения изразяват едновременно тъжно меланхолично настроение и очарованието на приказна магия.Сред най-забележителните му творби са „Оливър Туист“, „Големите надежди“, „Дейвид Копърфилд“.

Гюстав Флобер. Френски писател от 19 век, пише реалистична проза. Флобер има много необичайни произведения, в които развива собствен литературен стил, разработва теорията за "точната дума". Най-известните му творби са романите „Мадам Бовари“ и „Саламбо“.

Антон Чехов. По професия А. Чехов е лекар. По негови творби са поставени много театрални спектакли. Пиесите му „Вишнева градина", „Три сестри“, „Вуйчо Ваньо“ и други са вече на повече от век, но са влезли в класиката на световния театър и се играят и днес. Разказите му се смятат за шедьоври на световната белетристика.

Джейн Остин. Представителка на английския реализъм. Нейните романи се отличават с просто съдържание на разказаната история, но в същото време с дълбоко проникване в психологията на главните герои. Всичко това е придружено от мек, хумористичен сарказъм. Най-известните й романи са „Гордост и предразсъдъци“, „Мейнсфилд парк“ и др.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес