Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-честите причини за нощно изтръпване на ръцете?

06 септември 2024, 14:03 часа

Изтръпването на ръцете през нощта е неудобно и тревожно преживяване. Такъв симптом освен, че засяга функцията на ръката, се отразява върху работата, съня и дейностите в дома и семейството.

Неврохирургът д-р Томас Марколини разказва за този проблем. https://www.nervosperifericos.com.br/causas-de-formigamentos-nas-maos-a-noite-e-como-melhorar

Нормално ли е да се събудите с изтръпнали ръце? Не, не е нормално. Това е симптом на някакво заболяване, което може би развивате.

Още: Кои са най-честите причини за зачервяване на дланите?

Синдром на гръдния изход

Този синдром възниква, когато кръвоносните съдове и/или нервите, които минават между ключицата и първото ребро, се притискат. Това причинява изтръпване и болка в ръцете, най-вече през нощта.

Специфични симптоми на синдрома

Един от симптомите, който разграничава синдрома на гръдния изход от другите причини за нощно изтръпване на ръцете, е влошаването, когато ръката се повдигне над раменете. Тази позиция допълнително притиска кръвоносните съдове и нервите в областта на изхода на гръдния кош, влошавайки изтръпването и болката в ръцете.

Още: Ноктите на ръцете разкриват дали страдате от анемия

Други симптоми, специфични за този синдром, включват:

- болки в раменете, врата и гърба;

- слабост в засегнатата ръка;

- силна умора при миене на косата, окачване на прането на простора (т. е. вдигане на ръка над главата);

Още: Защо ръцете горят - как да се отървете от неприятния симптом

- загуба на сила в засегнатата ръка.

Синдром на кубиталния тунел

Въпросният синдром възниква, щом лакътният нерв бива притиснат в кубиталния тунел, разположен от лакътната вътрешна страна.

Симптоми на синдрома

Изтръпване на безименния и малкия пръст, влошаващо се през нощта или при често използване на ръката.

Слабост в засегнатата ръка.

Болка и чувствителност в областта на лакътя.

Такива симптоми може да са по-изразени през нощта или в ситуации, когато лакътят остава огънат за дълги интервали от време.

Причини за синдрома

Основните причини за този синдром са следните.

Наранявания на лакътя.

Прекомерна употреба на лакътя - повтарящите се дейности, които включват сгъване в лакътя, като например писане или спортуване, причиняват дразнене и възпаление в кубиталния тунел.

Лоша стойка - поддържането на лакътя сгънат за дълги периоди, като например по време на сън, влошава симптомите.

Медицински състояния - артрит, тумори и кисти в областта на лакътя.

Синдром на карпалния тунел

Такъв синдром представлява неврологично състояние, когато средният нерв, отговорен за чувствителността и движението на дланта и пръстите (без малкия пръст), бива притискан в карпалния тунел; той представлява тесен проход, разположен в китката.

Симптоми на синдрома

Изтръпване на показалеца, палеца, безименния и средния пръст.

Слабост в засегнатата ръка

Болка в китката и ръката, която може да започва от рамото.

Такива симптоми са обикновено по-интензивни през нощта или при извършване на дейности, които включват сгъване на китката. Докато спят, много хора несъзнателно сгъват китките си или държат ръцете си в позиции, които притискат средния нерв, изостряйки симптомите. Избягвайте спането със свита китка!!

Ето няколко съвета за облекчаване на симптомите при леки случаи!

Заемете правилна поза, когато спите

Избягвайте да спите със скръстени ръце. Дръжте ръцете изпънати отстрани или използвайте възглавница, за да ги поддържате. Избягвайте прекомерно сгъване на китката и лакътя. Избягвайте да спите, като отпуснете тялото или главата си върху ръцете и раменете. Правете упражнения за разтягане. Консултирайте се с физиотерапевт за насоки относно най-подходящите упражнения за вашето състояние!

Правете чести почивки

Ако извършвате повтарящи се дейности, които включват сгъване на китката или лакътя, правете редовни почивки и разтягане на ръцете и дланите.

В случай, че симптомите станат постоянни и започнете да губите чувствителност или сила в ръката си, потърсете спешно помощ от специалист по периферни нерви!

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес