Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои ядки за какво са полезни

01 октомври 2021, 12:04 часа

В нашето ежедневно хранене е добре да включим и ядки. Те са чудесен заместител на сладкото и преработената храна, но не бива да консумираме пържени, печени и осолени, а най-добре сурови ядки. Те са богати на витамините А, Е, някои протеини, калций и цинк. Нека видим причините, поради които е добре да ги консумираме често.

Ядки за диета – шамфъстък, бадеми, кашу

Във всеки диетичен режим по здравословно хранене е важно да се включи консумирането на ядки. Суровите ядки са идеални за сутрешна закуска като добавка към млякото например.  Едни от най-полезните такива са шамфъстъкът, бадемите и кашуто.

Това е най-скъпата ядка в света

Шамфъстъкът е богат на много полезни хранителни вещества, спомагащи по-здравото сърце, като мононенаситените мазнини. Според някои изследвания, хората които са на средна възраст, са доста изложени на риск от развитие на сърдечни заболявания и диабет. Но ако включат в своето меню шамфъстък за период от поне шест месеца, то тогава нивата на холестерол и кръвна захар ще се понижат.

Бадемите и кашуто също са добри източници  на мононенаситени мазнини и са подходящи при борба с наднормено тегло и сваляне на килограми.

Консумиране на орехи за здраво сърце

Друго проучване е доказало, че орехите не само помагат за поддържане на остър ум и добра памет, но и се грижат за здравето на сърцето. Според учените, хората, които редовно ядат орехи, намаляват с 50 до 100 риска от миокарден инфаркт, внезапна сърдечна смърт или сърдечно-съдови заболявания. Въпреки, че бадемите са основните здравословни ядки, в други проучвания орехите могат да бъдат сравнени с тях.

Проучване от 2011 г. установи, че орехите съдържат повече антиоксиданти от другите ядки, които могат да предпазят клетките от болестотворните свободни радикали и да подобрят притока на кръв.

За здравето на мозъка-фъстъци, лешници, бадеми

Фолиевата киселина е важно вещество, от което тялото ни се нуждае. Това е естествен витамин, който присъства в изобилие в ядки, като: фъстъци, лешници и бадеми. Благодарение на него рискът от мозъчна атрофия или постепенна загуба на мозъчни клетки намалява с времето.

Това значи, че ако по-често хапваме от тези ядки, толкова повече се намалява рискът това да се случи. Ядките са с богато съдържание и на витамин Е, и ниацин, които също стимулират здравето на мозъка

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес