Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато се затваря фонтанелата при бебетата

10 октомври 2024, 15:30 часа

Фонтанелата, често наричана „мекото място“ на главата на бебето, играе решаваща роля в развитието на малкото човече. Тези меки места представляват празнини между костите на черепа, където шевовете (ставите) все още не са сраснали. Те позволяват на мозъка на бебето да расте и да се разширява през ранните етапи от живота. При бебетата има две основни фонтанели: предна фонтанела и задна фонтанела.

Предната фонтанела е по-голямата от двете и е разположена в горната част на главата на бебето, където се срещат челните и теменните кости. То е с форма на ромб и обикновено е с диаметър около 2-3 см. Задната фонтанела е по-малка, триъгълна и се намира в задната част на главата, където се срещат теменните и тилните кости.

Затварянето на тези фонтанели е важен етап в развитието на бебето. Предната фонтанела обикновено се затваря между 12 и 18-месечна възраст. В някои случаи тя може да остане отворена малко по-дълго, но трябва да се затвори до 24-месечна възраст на бебето. Това затваряне бележи момента, в който костите на черепа са пораснали достатъчно, за да покрият мозъка. Моментът на затваряне може да варира при различните деца, но обикновено се случва в рамките на този период.

Още: В очакване на внучето: Ето как Гала се подготвя да става баба (ВИДЕО)

Задната фонтанела, от друга страна, обикновено се затваря много по-рано, обикновено на 2-3-месечна възраст. Това затваряне се случва, тъй като костите в задната част на черепа се събират по-бързо в сравнение с предната. По времето, когато задната фонтанела се затваря, растежът на мозъка на бебето леко се забавя и черепът става по-защитен.

Процесът на затваряне на фонтанелата се влияе от няколко фактора, включително цялостния растеж и хранителния статус на бебето. Адекватното хранене, особено приемът на калций и витамин D, е от съществено значение за здравословното развитие на костите. Педиатрите наблюдават затварянето на фонтанелата като част от рутинните прегледи, за да се уверят, че растежът на бебето върви в правилната посока, и за да идентифицират рано всякакви потенциални проблеми.

В някои случаи аномалиите в затварянето на фонтанелата могат да бъдат признак за скрити здравословни проблеми. Например твърде ранното затваряне на фонтанелата може да означава краниосиностоза - състояние, при което костите на черепа се срастват преждевременно и може да ограничи растежа на мозъка. Обратно, фонтанела, която остава отворена по-дълго от очакваното, може да подсказва за състояния като хидроцефалия, при която в мозъка се натрупва излишна течност. Тези състояния, макар и редки, изискват медицинска оценка и лечение.

Актьорът Антоан Петров и половинката му Яна със сладка погача за сина им (СНИМКИ)

Маги Халваджиян ще става дядо за трети път?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес