Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се събират листа от гинко билоба?

20 август 2024, 12:33 часа

Фармацевтичните продукти с гинко билоба – медикаменти и хранителни добави – са особено популярни сред хората от третата възраст, като средство за подобряване на паметта и борба с деменцията. Растението обаче има много други ползи за здравето, което го прави ценно и за по-младите, ако знаят как и кога да го прилагат.

Ако сте решили да приемате билката, но считате, че може да съберете от нея сред природата така, както събирате мащерка и лайка например, ще ви разочароваме – видът се счита за изчезнал в дивата природа, като само в ограничен район в Източен Китай могат да бъдат намерени дървета в естествената им среда. Но дори и техният естествен произход е спорен. Ето защо кога се събират листа от гинко билоба би следвало да не е най-важният въпрос за вас, а какви са ползите от приема и за облекчаването на какви здравословни проблеми помага гинко билоба.

Кога се събират листа от гинко билоба?

Ако все пак и за обща култура този въпрос ви вълнува, а не за да търсите дърветата в естествена среда, за да си осигурите нужни листа, то пак ще ви разочароваме – няма точен месец, подходящ за целта и кога се събират листа от гинко билоба зависи от мястото и климата, при които се отглеждат.

Тези билки помагат за оросяване на мозъка - препоръчват се за хората над 50!

Най-подходящ за отглеждането на гинко билоба е субтропичен климат, като растението предпочита кисели, песъчливи и добре дренирани почви. Въпреки тези си предпочитания дървото, съществуващо от почти 200 години милиона години, един от най-старите живи дървесни видове в света, може добре да се развива както в горещи, така и в студени зони, и издържа както на замърсен въздух в градската среда, така и на лоши почвени условия и неадекватно поливане.

Днес се отглежда в различни части на света, заради неговите доказани ползи за здравето, като събирането на листата се извършва през лятото и есента, а точният месец зависи от климата на мястото на отглеждането. Така например листата на гинко билоба се берат през юли в САЩ, през август в Китай и чак през септември и дори октомври във Франция. Листата са красиви, известни с формата и цвета си, но имат съществен недостатък – окапват в рамките на ден-два след като добият ярък жълт цвят, а не се задържат с месеци, както при други дървесни видове. Именно този факт прави избора на точния момент за събиране на зелени листа от гинко билоба от ключово значение.

Гинко билоба се използва в билколечението, фармацевтичната индустрия и дори с декоративни цели заради лесното му отглеждане, непретенциозността му и заради ползите за здравето, поради които се прилага от хилядолетия в китайската медицина, а днес и в традиционната такава. Какви са основните приложения на гинко билоба днес и за какво са ценни листата му освен за старческа деменция?

Ползи от гинко билоба

Повечето от вас вероятно се вълнуват повече от ползите от приема на гинко билоба, отколкото от въпроса кога се събират листа от гинко билоба, имайки предвид, че това не е традиционно дърво за страната ни като липата например, за да може да си наберете листа. Едни от най-старите приложения на гинко билоба са за лечение на астма, бронхит и заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Сред съвременните ползи на гинко билоба, доказани и признати от науката и медицината, са:

Отгледайте чудното дърво гинко билоба в двора си - лесно и успешно!

  • Помага при тревожност.
  • Прилага се като помощно средство за повлияване на алергии.
  • Основно се използва при проблеми с паметта, старческа деменция, но тази роля на гинко билоба, с която е най-популярно дървото, се оказва преекспонирана, тъй като съвременно проучване на Националния център за допълващо и интегративно здраве сочи, че гинко само облекчава симптомите на деменцията, но не помага за нейното предотвратяване, нито предотвратява влошаване на деменцията, свързана с болестта на Алцхаймер. Изследванията показват и че гинко билоба не помага за подобряване на паметта при здрави хора, а само на засегнати от деменция.
  • Листата от гинко билоба се използват успешно при заболявания на периферните артерии, причиняващи стесняване на кръвоносните съдове, водещи до студени крайници и шум в ушите.
  • Гинко билоба е полезно растение при диабетна ретинопатия, глаукома.
  • Облекчава  симптомите на предменструален синдром.
  • Прилага се при световъртеж.

Странични ефекти от приема на гинко билоба

Листата на гинко билоба имат не само позитивно въздействие върху здравето, но и някои странични ефекти, които могат да се проявят, макар и рядко. Сред тях са: главоболие, стомашно разстройство, замаяност, сърцебиене, запек и алергични реакции от страна на кожата. Пациентите с риск от кървене, трябва да внимават с приема на продукти, съдържащи гинко билоба, тъй като могат да увеличат риска от кървене.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес